Vegetarisk kung pao

Kung Pao är också en sån där rätt du alltid hittar
på kinesiska restauranger. Originalet kommer från Sichuanprovinsen och är där kryddad med den heta sichuanpepparn, men det finns olika varianter runt om i Kina och här använder jag istället chiliflakes för att ge rätten en kick.

Recept: Vegetarisk kung pao

4 portioner

Vegobitar
400 g vegobitar, t ex soja, tempeh eller tofu
2 msk ljus sojasås
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk majsstärkelse

Wok
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk chiliflakes
1 msk vitvinsvinäger
4 salladslökar, skivade
1 dl rostade jordnötter

Sås
1 msk ljus sojasås
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk strösocker
2 tsk majsstärkelse
3⁄4 dl vatten

Till servering
kokt ris

1. Blanda vegobitarna med sojasås, vinäger och majsstärkelse i en skål.
2. Hetta upp generöst med olja i en stekpanna och stek vegobitarna gyllene. Lyft över på en tallrik så länge.
3. Hetta upp lite mer olja och fräs vitlök, ingefära och chiliflakes i ungefär en minut. Ha koll så att chilin inte bränns.
4. Rör ner vegobitarna, vinäger, salladslök och jordnötter. Låt fräsa med tills allt har fått färg.
5. Rör ihop ingredienserna till såsen i en skål och häll sedan ner i stekpannan. Blanda väl. Servera med kokt ris.