Den här maxade pastagratängen innehåller egengjord mandelricotta i mängder och blir underbart krämig.

30 apr 2020

6-8 portioner

500 g gigantiska pastasnäckor eller pastarör (canneloni)
mandelricotta, se recept nedan
1 kruka färsk basilika
, finhackad
2 msk näringsjäst
1 msk citronsaft
2 vitlöksklyftor, finrivna
svartpeppar
tomat
tomatsås, se recept nedan
4 dl riven ost, t ex mjölkfri

1. Koka pastasnäckorna eller cannelonirören.
2. Bred ut hälften av tomatsåsen i botten av en stor gratängform.
3. Blanda basilikan med mandelricotta, näringsjäst, citronsaft, rivna vitlöksklyftor och svartpeppar. Salta eventuellt. Häll över ostkrämen i en spritspåse och fyll sedan snäckorna eller pastarören med den.
4. Lägg den fyllda pastan över tomatsåsen. Bred ut resterande tomatsås över och toppa med riven ost.
5. Gratinera i 200 grader i ca 30 minuter. Servera med en god sallad.

Mandelricotta

5 dl mandel, utan skal
2½ dl vatten
salt

1. Blötlägg mandeln i 8-12 timmar. Jag brukar göra det över natten.
2. Häll av vattnet och släng ner mandeln i en matberedare. Mixa tillsammans med de 2 ½ dl vatten tills du får en krämig, ricottalik, massa. Smaksätt med salt.

Tomatsås

½ dl olivolja
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
2 burkar krossade tomater
 à 400 ml
1 tsk salt
svartpeppar

1. Fräs gul lök i olivoljan tills den blir genomskinlig. Rör ner vitlök och låt fräsa med i en minut.
2. Vänd ner krossade tomater, salt och svartpeppar. Låt bubbla på under lock i 15 minuter. Klart!

Relaterade artiklar