Vegetarisk krämig kantarellpasta

En krämig kantarellpasta som du enkelt gör på skogens guld. Du kan servera med pasta, vegobacon eller tryffel.

Det är kantarellsäsong och få saker är så goda som en krämig kantarellpasta. Hemligheten bakom en bra kantarellpasta är… generöst med kantareller! Sen kan du variera med crème fraîche istället för grädde, toppa med vego(bacon) eller varför inte riva över lite tryffel?

kantarellpasta

Kantareller

Ut i skogen och plocka! Men om du inte har en skog nära dig går det även bra att köpa i butik. Rengör noga, antingen med en borste eller så sköljer du de i vatten (jag tycker inte det gör så stor skillnad).

Kantarellpasta med crème fraîche

Jag själv älskar att ibland ersätta grädden med en växtbaserad crème fraîche och då är favoriten Plantis Cooking Fraiche eftersom den är lite extra fet och god.

Kantarellpasta med bacon

Självklart gillar även vegosar något knaprigt och salt att toppa pastan med. Det finns flera olika vegetariska alternativ till bacon som rökt tofu, Oumph! Smoky Bits, Eldorades vegobacon och Peas of Heavens.

Recept: Vegetarisk krämig kantarellpasta

4 portioner

700 g kantareller
2 msk olivolja
1 rödlök, finhackad
6 vitlöksklyftor, finhackad
2 ½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
½ msk flytande kantarellfond, kan uteslutas
2 dl riven smakrik ost, t ex växtbaserad
salt
svartpeppar
½ kruka persilja, finhackad
pasta för 4 personer

1. Rensa kantarellerna och dela på de absolut största. Fräs svampen i olivoljan tills svampen har minskat i volym och fått fint med färg.
2. Vänd ner rödlök och vitlök och låt fräsa med i några minuter.
3. Rör ihop grädde, kantarellfond, ost, svartpeppar och salt i en skål. Rör ner bland kantarellerna och stäng av plattan. Rör runt så att osten smälter. Vänd ner persiljan.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Använd lite av pastavattnet för att späda svampsåsen så om den känns för tjock.
5. Vänd ner pastan i svampsåsen och blanda väl. Servera på direkten.