Annons
Cape Ad

Vegetarisk kolbulle

Kolbulle är en perfekt rätt att laga utomhus. Som en enkel pannkaka som smaksätts med rökt tofu eller rökig svamp.

Recept och foto: Karoline Jönsson

En svensk klassiker som du enkelt gör vegetarisk. Den är faktiskt helt vegetarisk i grunden. Många tror att den innehåller mjölk och ägg men det här är en riktig fattigmansrätt som består av en smet av vetemjöl och vatten. Sen använder man traditionellt fläsk, men det går lika bra med rökt tofu eller som här, rökig svamp.

kolbulle

Vad är kolbulle?

Kolbulle är gammal jäger- och skogshuggarmat. Man hade inte råd eller möjlighet att förvara ägg och mjölk, så smeten blev gjord på vetemjöl, vatten och salt (så vegansk by default). Traditionellt använde man rimmat fläsk eftersom det höll sig bättre, men idag kör vi på t ex knaperstekt rökt tofu eller rökig svamp.

kolbulle4

Kolbulle med mjölk?

Vill du ha en lyxigare och fylligare smak går det jättebra att använda mjölk istället för vatten. Vill du göra den helt vegansk skulle jag föreslå en osötad mjölk, t ex havre- eller sojamjölk.

Recept: Vegetarisk kolbulle

4 dl vetemjöl
6 dl vatten
1 tsk salt

250 g champinjoner eller sopp
½ tsk liquid smoke
salt

smör att steka i, t ex mjölkfritt

Servering
lingonsylt

1. Vispa ihop vetemjöl, vatten och salt till en klumpfri smet.
2. Hacka champinjonerna i ungefär 5 mm stora kuber.
3. Smält en klick smör i en gjutjärnsstekpanna och fräs champinjonerna med salt och svartpeppar tills de har fått fin färg och börjar bli knapriga. Tillsätt liquid smoke och fräs i ytterligare någon minut. Ta undan ¾ av svampen.
4. Klicka i mer smör i stekpannan och häll sedan i ¼ av smeten. Stek tills ytan torkat och kolbullen fått fin färg. Vänd kolbullen, klicka i mer smör och stek några minuter på andra sidan. Upprepa med resterande smet och svamp.