Vegetarisk karibisk kokosgryta med stekt kokbanan

Få fram de karibiska smakerna med denna vackra, krämiga kokosgryta som här serveras med tidernas bästa ingrediens, kokbanan. Den blir helt underbart karamelliserad när den steks i kokosolja.

5 portioner

Jerkkrydda
Den här kryddblandningen kan du hitta i välsorterade matbutiker. Men du kan även göra din egen och vi har lagt upp ett recept här.

Gryta
1 msk kokosolja
2 rödlökar, skurna i stora bitar
3 cm färsk ingefära, fint hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chilifrukt, urkärnad och fint hackad
3 tsk jerkkrydda
en nypa havssalt
svartpeppar

1 medelstor butternutpumpa, skalad och tärnad
2 fasta potatisar, skalade och tärnade
1 medelstor aubergine, tärnad
1 zucchini, tärnad
1 röd paprika, tärnad
4 dl kokosmjölk
3 dl grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
0,5 lime, saften
2,5 dl kokta kikärter
1,25 dl rostade cashewnötter
en näve spenat
2,5 dl skalad och tärnad mango

Riset och bönorna
1 burk kidneybönor à 400 g, ca 5 dl kokta (spara vätskan i burken)
4 dl kokosmjölk
4 dl grönsaksbuljong
3 msk färska timjanblad en nypa havssalt svartpeppar
5 dl långkornigt ris, sköljt

Stekta kokbananer
2 medelstora kokbananer, skalade och skurna i 1 cm tjocka skivor
2 msk kokosolja

Gryta
1. Värm en stor kastrull med lock på låg värme och tillsätt kokosolja.
2. Lägg lök, ingefära, vitlök och chilifrukt i den varma kastrullen. Fräs i ett par minuter medan du rör runt. Tillsätt jerkkryddan och en nypa salt och peppar och fräs i ytterligare 2 minuter.
3. Tillsätt sedan pumpa, potatis, aubergine, zucchini och paprika och bryn i 4-5 minuter tills grönsakerna har mjuknat något.
4. Häll i kokosmjölk, buljong, tomatpuré och lime. Sätt på locket och sjud i 15-20 minuter, rör om då och då.
5. Kolla om pumpan och potatisen är klara efter att grytan har sjudit i 15 minuter. Om inte kan
den fortsätta sjuda i några minuter till.
6. Rör i kikärter, rostade cashewnötter, spenat och mango när pumpan och potatisen är mjuka. Sjud i 3 minuter till och stäng sedan av plattan.

Riset och bönorna
1. Häll ned innehållet från bönburken i en medelstor kastrull tillsammans med kokosmjölk och buljong.
2. Tillsätt timjan, salt och peppar. Koka upp och rör sedan i riset. Låt koka i några minuter innan du sätter på locket, sänker värmen och låter sjuda i 15 minuter, eller tills riset har absorberat all vätska och är fluffigt.

Stekta kokbananer
1. Stek kokbananerna precis innan servering. Smält kokosolja på medelvärme i en stor stekpanna med non stick-beläggning.
2. Stek bananskivorna på båda sidor, tills de är karamelliserade och gyllene.
3. Lägg upp en stor mängd ris och bönor, kokosgryta och banan i stora skålar, med en limeklyfta och lite färsk koriander ovanpå.

Från boken Vegan 100
Recept: Gaz Oakley. Foto: Simon Smith och Adam Laycock