Få fram de karibiska smakerna med denna vackra, krämiga kokosgryta som här serveras med tidernas bästa ingrediens, kokbanan. Den blir helt underbart karamelliserad när den steks i kokosolja.

Annons
6 okt 2020

5 portioner

Jerkkrydda
Den här kryddblandningen kan du hitta i välsorterade matbutiker. Men du kan även göra din egen och vi har lagt upp ett recept här.

Gryta
1 msk kokosolja
2 rödlökar, skurna i stora bitar
3 cm färsk ingefära, fint hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chilifrukt, urkärnad och fint hackad
3 tsk jerkkrydda
en nypa havssalt
svartpeppar

1 medelstor butternutpumpa, skalad och tärnad
2 fasta potatisar, skalade och tärnade
1 medelstor aubergine, tärnad
1 zucchini, tärnad
1 röd paprika, tärnad
4 dl kokosmjölk
3 dl grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
0,5 lime, saften
2,5 dl kokta kikärter
1,25 dl rostade cashewnötter
en näve spenat
2,5 dl skalad och tärnad mango

Riset och bönorna
1 burk kidneybönor à 400 g, ca 6 dl kokta (spara vätskan i burken)
4 dl kokosmjölk
4 dl grönsaksbuljong
3 msk färska timjanblad en nypa havssalt svartpeppar
5 dl långkornigt ris, sköljt

Stekta kokbananer
2 medelstora kokbananer, skalade och skurna i 1 cm tjocka skivor
2 msk kokosolja

Gryta
1. Värm en stor kastrull med lock på låg värme och tillsätt kokosolja.
2. Lägg lök, ingefära, vitlök och chilifrukt i den varma kastrullen. Fräs i ett par minuter medan du rör runt. Tillsätt jerkkryddan och en nypa salt och peppar och fräs i ytterligare 2 minuter.
3. Tillsätt sedan pumpa, potatis, aubergine, zucchini och paprika och bryn i 4-5 minuter tills grönsakerna har mjuknat något.
4. Häll i kokosmjölk, buljong, tomatpuré och lime. Sätt på locket och sjud i 15-20 minuter, rör om då och då.
5. Kolla om pumpan och potatisen är klara efter att grytan har sjudit i 15 minuter. Om inte kan
den fortsätta sjuda i några minuter till.
6. Rör i kikärter, rostade cashewnötter, spenat och mango när pumpan och potatisen är mjuka. Sjud i 3 minuter till och stäng sedan av plattan.

Riset och bönorna
1. Häll ned innehållet från bönburken i en medelstor kastrull tillsammans med kokosmjölk och buljong.
2. Tillsätt timjan, salt och peppar. Koka upp och rör sedan i riset. Låt koka i några minuter innan du sätter på locket, sänker värmen och låter sjuda i 15 minuter, eller tills riset har absorberat all vätska och är fluffigt.

Stekta kokbananer
1. Stek kokbananerna precis innan servering. Smält kokosolja på medelvärme i en stor stekpanna med non stick-beläggning.
2. Stek bananskivorna på båda sidor, tills de är karamelliserade och gyllene.
3. Lägg upp en stor mängd ris, bönor, kokosgryta och banan i stora skålar, med en limeklyfta och lite färsk koriander ovanpå.

 

Från boken Vegan 100
Recept: Gaz Oakley. Foto: Simon Smith och Adam Laycock