Vegetarisk Kikärtspasta med vodkasås

Den här rätten görs direkt i en gryta eller djup stekpanna vilket är supersmidigt. Det är inte galet mycket kryddor, men tillsammans med grönsakerna ger de otroligt mycket smak. Är jag inte så gnällig blandar jag grytan med valfritt tillbehör och fryser in i matlådor, andra gånger håller jag det separat.

Recept: Vegetarisk Kikärtspasta med vodkasås

4 portioner

2 gula lökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
¾ dl olivolja
2 ½ dl tomatpuré
1 tsk chiliflakes
1 dl vodka, kan uteslutas
3 ½ dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
4 dl pastavatten
200 g riven smakrik ost, t ex Violife Prosociano
pasta för 8 personer, t ex penne, snäckor eller fusilli
4 burkar kikärter à 400 g, ca 12 dl kokta
salt
svartpeppar

  1. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Spara 4 dl vatten.
  2. Fräs gul lök och vitlök i oljan tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
  3. Rör ner tomatpuré och chiliflakes och låt fräsa med under omrörning i 5 minuter.
  4. Häll på vodkan och sänk värmen något. Häll sedan på grädden och hälften av pastavattnet. Rör om.
  5. Blanda pastan med såsen och rör ner lite riven ost i taget. Späd med resterande pastavatten.
  6. Smaka av med salt och peppar och avsluta med att vända ner de sköljda kikärterna.