Annons
Cape Ad

Vegetarisk kikärtspaj

Perfekta pajen att bjuda på, eller att skära upp i portionsbitar och lägga i frysen för framtida matlådor. Servera gärna en god grönsallad till.

Recept: Ulrika Davidsson Foto: Ulrika Pousette

Gröna kickstarter

I Gröna kickstarter med Ulrika (Bonnier Fakta) så bjuder Ulrika Davidsson på mängder av grön mat som ger din hälsa en skjuts.

Vegetarisk kikärtspaj

4 portioner

Pesto
70 g pinjenötter
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
2 tsk agavesirap
salt
svartpeppar
3⁄4 dl olivolja

Pajskal
2 burkar konserverade kikärter à 400 g
1⁄2 tsk salt
2 msk osötat jordnötssmör
1 msk havremjöl
1 msk bovetemjöl
1 msk kokosolja

Fyllning
1 dl ajvar relish
2 tomater, skivade
1⁄2 zucchini, skivad
1⁄2 rödlök, skivad
200 g riven ost, t ex mjölkfri
1⁄2 dl grön pesto + lite extra till dekoration salt
svartpeppar
lite örtagårdskrydda
1 msk olivolja
6 cocktailtomater
färsk timjan till dekoration

Pesto
1. Lägg alla ingredienser till peston, utom oljan, i en matberedare och mixa ihop lite grovt.
2. Mixa slutligen ner oljan i omgångar medan matberedaren är i gång.

Pajskal
1. Sätt ugnen på 150 grader. Skölj kikärterna till pajskalet i vatten, låt rinna av och lägg dem i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop till en jämn deg.
2. Tryck ut degen i en pajform med avtagbar kant, cirka 25 × 25 cm. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda pajskalet i ugnen i 25 minuter.
3. Höj ugnsvärmen till 200 grader.

Fyllning
1. Bred ut ajvar relish på pajbottnen.
2. Lägg tomater, zucchini och rödlök i olika lager tillsammans med ost och pesto. Krydda och ringla över olivoljan. Klyfta cocktailtomaterna och strö dem över pajen.
3. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Dekorera med timjan och klicka på pesto.