Vegetarisk kikärtsgryta med jordnötssmör och lime

Här kommer en smarrig vegetarisk gryta för hela familjen smaksatt med bland annat jordnötssmör, kokos och lime. Perfekt att laga till många och supergott med kokt ris till.

Recept: Sara Ask & Lisa Bjärbo Foto: Ulrika Pousette

4 portioner

ris för 4 personer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
rapsolja att fräsa i
4 dl kokosmjölk
400 g krossade tomater
6–7 dl kokta kikärter (2 burkar)
0,5 dl jordnötssmör
2 bananer (kan uteslutas) lite japansk sojasås

Till serveringen
färsk koriander
1–2 dl hackade jordnötter
sambal oelek, kan uteslutas
1 limefrukt

1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
2. Hacka lök och vitlök fint och fräs tillsammans med curry i en gryta.
3. Tillsätt kokosmjölk, krossad tomat, kikärter och jordnötssmör och koka upp. Låt puttra ett par minuter, utan lock.
4. Slanta bananerna, vänd ner i grytan och smaka av med sojasås.
5. Servera med färsk koriander, hackade jord- nötter, sambal oelek och limefrukt i klyftor.