Vegetarisk kebabgryta

Många undrar vad man kan göra med färdig vegetarisk kebab förutom att bara steka den. Gör en gryta med den! Här kommer en kryddig gryta som är supergod tillsammans med ris.

Kebab är något som alla älskar. Sån tur att det finns så många vegetariska/veganska kebabsorter att välja mellan. Vegokebab är så smidigt eftersom det verkligen bara är att steka och sedan fylla ett pitabröd eller libabröd med. Vill du göra något lite mer kreativt kan du alltid göra en kebabgryta. Tänk dig en mustig tomatgryta men med smak av kebab! Supergod tillsammans med ris och en god sallad.

Vegetarisk kebab

Det finns flera olika märken som producerar vegetarisk kebab – vegokebab. Bland annat Schysst käk, Färsodlarna och Edgy Veggie. Den gemensamma nämnaren är seitan, eller vetegluten, som ger den där ”köttiga” konsistensen.

vegetarisk kebabrulle

Kebabrulle

En annan god grej att göra med kebab är såklart en klassisk kebabrulle. Allt du behöver är ett libabröd, ett gäng grönsaker och några goda såser. Här är ett recept på hur du gör världens godaste vegetariska kebabrulle.

Butter chicken pizza

Vi har självklart recept på hur du gör en klassisk vegetarisk kebabpizza för vem gillar inte det? Utöver det har vi recept även recept på en helt vegansk indiskinspirerad butter chicken pizza. Recept här.

Recept: Vegetarisk kebabgryta

4 portioner

400 g vegokebab, t ex vegansk som Schysst käk eller Oumph!
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, strimlad
2 förpackningar krossade tomater à 400 ml
1 msk tomatpuré
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
salt
svartpeppar

Servering
kokt basmatiris
naturell yoghurt, t ex Planti Greek Style eller Oatly Turkisk

1. Stek vegokebaben i olja så att den får fint med färg.
2. Häll på lite extra olja och vänd ner lök, vitlök och paprika. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.
3. Rör ner krossade tomater, tomatpuré, grädde, paprikapulver och spiskummin. Koka upp och låt puttra på i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera grytan tillsammans med basmatiris och en klick yoghurt.