Det här är en mustig gryta med linser och kantareller som smakar underbart av höst och skog. Jag gillar att servera den med pressad potatis som suger upp all den härliga såsen, men kokt potatis eller ris går också prima.


17 sep 2020

4 portioner

Psst… har du inga kantareller går det bra med valfri svamp.

0,5 liter kantareller
1 gul lök
, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk majsstärkelse
5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk ljus sojasås
1 tsk mörk sojasås
2 msk flytande kantarellfond
ca 6 dl kokta gröna linser (3 förpackningar)
2 msk lingonsylt
salt
svartpeppar

1. Stek kantarellerna i lite olja tills de har minskat i volym och fått fint med färg.
2. Tillsätt gul lök och vitlök och låt fräsa med tills löken mjuknar
3. Pudra över majsstärkelse och blanda runt. Häll sedan på grädde, sojasås och grönsaksfond. Koka upp och låt puttra på under omrörning till såsen tjocknar.
4. Vänd ner linserna och lingonsylten. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera med pressad potatis, kokt potatis eller ris.

Relaterade artiklar