Kåldolmar var en av mina favoriträtter som liten och jag tror inte jag riktigt förstod hur mycket jobb som låg bakom. Jag älskar fortfarande kåldolmar men har inte alltid tålamodet att göra egna… sån tur att det finns kålpudding! Samma ingredienser men allt blandas i en form och går så mycket snabbare att göra. Ännu bättre är att det är superenkelt att göra en vegetarisk variant… ja, det finns faktiskt flera olika vegetariska kålpuddingar om du känner dig kreativ!

Vegetarisk kålpudding
Det roliga med vegetariska kålpuddingar är att det finns så många olika! Du kan göra en indisk variant, en enkel på plåt eller en lite annorlunda med linser och rotfrukter. Ja, ta sådant du har hemma, det kan bli en perfekt resträtt om du är riktigt kreativ.

Lättlagad kålpudding
Nu är ju kålpudding en enkel variant av kåldolmar men vill du göra det ännu enklare… testa kålpudding på en plåt! Det är i princip rostade köttbullar, potatis och kål på en plåt. Recept här.

Kålpudding med ris
En klassisk kålpudding görs med ris. Det ger rätt konsistens och hör liksom till. Grötris är den klassisk varianten, men du kan även använda råris eller basmatiris.
Recept: Vegetarisk kålpudding
4 portioner
Kålpudding
1 dl risgryn, t ex grötris eller annat vitt ris
1 medelstort vitkålshuvud
smör, t ex mjölkfritt
salt
vitpeppar
1 tsk ljus sirap
1,5 dl vatten
600 g sojafärs
1 tsk salt
Brunsås
2 msk smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl vetemjöl
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk, t ex osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
1 msk flytande grönsaksfond
ev 1 tsk vinbärsgelé (svart eller röd)
0,5 tsk mörk soja
vitpeppar
Pressgurka
1 slanggurka
1 msk ättika (12 %)
1 dl vatten
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
vitpeppar
2 msk finhackad krusbladig
persilja
Kålpudding
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att koka risgrynen mjuka i vatten. Det tar kanske 10 minuter (följ anvisningar på paketet).
Under tiden hackar du vitkålen grovt och steker den i smör tills den får fin färg. Salta, peppra och ringla över sirap.
Tillsätt vattnet och täck med lock. Låt sjuda i cirka 10 minuter eller tills kålen har mjuknat. Blanda färsen med de kokta risgrynen. Salta och peppra. Lägg hälften av den stekta vitkålen i botten av en gratängform.
Bred ut färsfyllningen över och toppa med resterande vitkål. Grädda i 40 minuter.
Brunsås
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla i en minut.
Vispa ner vatten och mjölk lite i taget för att undvika klumpar. Vispa sedan ner grönsaksfond, vinbärsgelé, soja och vitpeppar. Låt koka upp och sjud sedan under ständigt vispande tills såsen tjocknar. Klar!
Pressgurka
Skiva slanggurkan fint. Enklast är att använda en osthyvel. Blanda ihop den skivade gurkan med ättika, vatten, strösocker, salt, vitpeppar och finhackad persilja i en skål.
Låt stå i minst 30 minuter, helst längre.