Den här grytan kommer från Kerala i södra Indien och görs egentligen på Flaskkurbits (kalebass), men här är den ersatt med pumpa. En värmande, smakrik gryta som alla älskar. 

29 okt 2020

Pumpa blir underbart krämig i konsistensen och balanserar upp hettan från kryddor och chili på ett härligt sätt. Den här grytan kan serveras som den är, men får du tag på färska (frysta) limeblad så är det så läckert att toppa med precis innan servering.

ärska curryblad är omöjliga att få tag på, men i vissa butiker finns det frysta som är super. Hetta upp 2 msk rapsolja i en stekpanna. När den är varm häller du ner 15-20 curryblad och blandar runt. Häll över grytan precis vid servering.

4 portioner GF NF

1 butternutpumpa, ca 1,4 kg
1 msk garam masala
3 msk rapsolja
1 tsk bruna senapsfrön
2 gröna chili, finhackade
1 gul lök, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 burkar black eye-bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
2 dl krossade tomater
½ tsk gurkmeja
1 burk kokosmjölk à 400 ml
salt

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär pumpan i klyftor och skala med en kniv eller grönsaksskalare. Gröp ur kärnhuset. Dela sedan pumpan i bitar.
3. Blanda pumpan med 1 msk av rapsoljan, garam masala och salt på en plåt. Rosta i ugnen i ca 30 minuter.
4. Hetta upp resterande olja i en gryta. Häll ner senapsfröna. När de börjar hoppa i grytan tillsätter du chili och lök. Låt fräsa med i 10 minuter tills löken har mjuknat och fått färg.
5. Rör ner vitlöken och låt fräsa med i 1 minut. Häll sedan på sköljda black eye-bönor, krossade tomater, gurkmeja, och den rostade pumpan. Låt puttra på i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
6. Toppa eventuellt med stekta curryblad, se tipsrutan.
7. Servera med ris eller roti… eller både och.