Annons
Cape Ad

Vegetarisk indisk gryta med potatis (10 kr)

En billig indisk gryta med potatis. Under 10 kr till och med. Värmande och smakrik.

Gryta är typisk höstmat men som självklart är gott året runt. Grytor är också perfekta att trolla ner både bönor och linser i för extra mustighet.
Äpple i mat? Ja tack! Riktigt goda svenska äpplen har vi tillgång till en stor del av året, från sensommaren ända till slutet av vintern och jag tycker verkligen att du ska passa på att göra den här grytan då.

vegetarisk gryta med potatis

Gryta med bönor & linser

Vegetariska grytor är ett perfekt sätt att använda både bönor och linser på. Här används vita bönor men det går även bra med kidneybönor, borlottibönor eller svarta bönor. När det gäller linser är det bäst att koka antingen röda eller gröna linser först och sedan vända ner. Proteinrikt och fulla med fiber.

vegetarisk gryta med potatis

Gryta med potatis

Potatis är ruskigt gott i grytor och en riktig favorit. Det ger inte bara smak utan suger åt sig av övriga smaker. Dessutom ger det en härlig matighet till grytan. Det är inte bara i indiska grytor som potatis är gott, testa smyga ner det i andra grytor också!

vegetarisk gryta med potatis

Mustig gryta med kryddor

Det finns inget tråkigare än en smaklös gryta. Var inte blyg med smaksättning, både färska och torkade kryddor. För extra mustighet är tomater alltid välkommet och klassikern lök och vitlök. Här är det även med en buljongtärning för extra fyllighet.

Recept: Vegetarisk indisk gryta med potatis

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
2–3 msk olja
1 tsk malen kanel
1 msk gul, torkad curry
3 msk ingefära, riven
500 g potatis
2 äpplen
5 dl vatten
1 frp á 400 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
200 g fryst spenat
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
5 dl kokta vita bönor (ca 2 dl torkade)
salt
peppar

1. Hacka den gula löken grovt, den ska nästan mer vara som klyftor än bitar. Hacka vitlöken och chilin fint.
2. Hetta upp en panna eller gryta med olja och fräs kanel, curry, chili och riven ingefära på medelvärme i någon minut. Lägg i gul lök och vitlök och låt fräsa med tills de är mjuka.
3. Hacka potatis och äpplen i småitar. Lägg över i grytan och slå på vatten och krossade tomater. Smula i grönsaksbuljong och låt puttra under lock i ca 15–20 minuter.
4. När grytan puttrat klart: Lägg i den frysta spenaten och slå på grädden. Lägg i de vita bönorna och låt allt bli varmt igen. Smaka av med salt och peppar.

Receptet är från kokboken ”Portionen under tian: 300-kronorsveckorna” av Hanna Olvenmark. Foto: Ulrika Pousette