Annons
Cape Ad

Vegetarisk Harira – Marockansk soppa

Det här blir en favoritmatlåda att ta med till jobbet. Soppan är enkel att laga. Den håller fyra dagar i kylskåpet. Harira brukar man äta under fastemånaden, vid solnedgången då man bryter fastan. En underbar soppa som är god, nyttig och mättande.

Recept: Khadija Mohamud Foto: Helén Pe

Smaker från Afrika

I Khadijas Mohamuds andra kokbok Smaker från Afrika (Bonnier Fakta) får vi smaka på inspirerande rätter från olika delar av Afrika. Här blandas mer kända rätter med nya favoriter. Mycket är vegetariskt och veganskt, resten går enkelt att vegofiera.

Recept: Vegetarisk HariraMarockansk soppa

4 portioner

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 tsk riven färsk ingefära
2 selleristjälkar, hackade
1 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 dl gröna linser
1 burk kikärtor
2 buljongtärningar
2 lagerblad
½ g saffran
6–7 dl kokande vatten
1 dl röda linser
½ dl vermiceller
1 dl färsk hackad persilja
1 dl färsk hackad koriander
salt och peppar
olja att steka i

1. Skala och hacka lök, vitlök och morot.
2. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, vitlök och ingefära hastigt och vänd ner selleri, morot och paprikapulver. Rör om.
3. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, gröna linser och kikärtor. Smula ner buljongtärningarna. Lägg i lagerbladen, tillsätt saffran och häll över vatten. Koka upp och låt puttra i 15 minuter under lock.
4. Tillsätt röda linser och vermiceller. Späd eventuellt med mer vatten och låt koka i 15 minuter till.
5. Smaka av med salt och peppar och vänd i hackade örter.
6. Servera med bröd och citronklyftor att pressa i soppan.