Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén
Jag har länge sneglat på just en gumbo och under vårt galna 2020 så seglade comfort food upp på toppen av allas listor. Gumbon är populär i södra Louisiana och kan fyllas med lite allt möjligt, viktigt är dock att göra en mörk ”roux”. Här låter man olja och mjöl puttra på under omrörning tills det blir riktigt mörkt i färgen, till skillnad från när man gör t ex en mjölksås och bara vill att redningen ska tjockna. Jag vände ner stekt vegokorv i grytan, men du kan fylla på med alla möjliga bönor i stället.
Recept: Vegetarisk Gumbo
4 portioner
1 ½ dl rapsolja
1 dl vetemjöl
2 selleristjälkar, finhackade
1 paprika, finhackad
1 jalapeño, finhackad
1 gul lök, finhackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
1 flaska ljus öl, 33 cl
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller 2-3 msk flytande grönsaksfond
1 tsk torkad timjan
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
300 g vegokorv eller ytterligare 1 burk kikärter
salt
svartpeppar
Till servering
kokt ris
1. Vispa ihop rapsolja och vetemjöl i en gryta. Hetta upp och rör runt då och då tills blandningen har blivit mörkbrun i färgen. Våga vänta ut den, det tar ca 20 minuter innan den får ordentligt med färg.
2. Rör ner selleri, paprika, jalapeño, gul lök och vitlök. Låt fräsa med i någon minut så att allt mjuknar något.
3. Häll på öl, vatten, buljong och timjan. Koka upp och låt puttra på under lock i 2 timmar. Rör om då och då.
4. Skiva vegokorvarna och stek gyllene i lite olja. Vänd ner i grytan tillsammans med sköljda kikärter. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera grytan med kokt ris.