Annons
Cape Ad

Vegetarisk Gulärtsfalafel

Falafel är en vegetarisk favorit som görs på kikärter. Här görs de istället på gula ärtor vilket är en kul twist som smakar riktigt gott.

Falafel är kanske det absolut vanligaste som man blir erbjuden som vegetarian. Jag vet inte hur många gånger jag ätit falafel i skolor, på gatukök eller på restaurang. Och jag är fruktansvärt trött på tråkiga, torra och oälskade kikärtsbollar. Trots det älskar jag fortfarande falafel. Det vill säga riktig falafel. Sådan som de serverar i Malmö och på bägge sidor av murarna i Jerusalem. Sådan som jag tänker lära er göra nu. Tricket? Använd blötlagda, inte kokade, kikärtor och mal dem grovt i en köttkvarn eller matberedare. Jag gör dock mina lite lätt försvenskade med gula ärtor i stället för kikärtor, vilket fungerar fantastiskt bra! Så länge du kommer ihåg att lägga ärtorna i blöt så är det faktiskt också riktigt enkelt!

gula-artor

Falafel på gula ärtor

Falafel görs traditionellt på kikärter. Man blötlägger då kikärterna och sedan mal med kryddor och örter, för att sedan formas till bollar och friteras. Vi har ett recept här. Här har man istället gula ärtor men det är samma procedur. De gula ärtorna blötläggs och mals sedan med en köttkvarn. Du kan även mixa de i en matberedare.

vegansk husmanskost

Vegansk husmanskost

Vegansk hemkunskap (Bonnier fakta) av Gustav Johansson är perfekt för dig som vill ta dina första steg in i veganvärlden. Enkla recept, rätter du känner igen och smarta tips för hur du lyckas i det veganska köket.

jävligt gott

Gustav aka. Jävligt gott

Följ gärna Gustav på Instagram @javligtgott och kolla in hans hemsida javligtgott.se. Glöm inte heller hans tidigare kokböcker, Vegansk husmanskost, Veganska klassiker och Vego i världsklass.

Recept: Vegetarisk Gulärtsfalafel

4 portioner

250 g torkade gula ärtor eller kikärtor
½ msk + 1 msk bakpulver
1 liten purjolök, ca 2 dl hackad
1 knippe bladpersilja, ca 1 dl hackad
2 vitlöksklyftor
1 msk mald spiskummin
½ msk salt
svartpeppar
ev. sesamfrön
rapsolja, till fritering

1. Blötlägg ärtorna tillsammans med ½ msk bakpulver i vatten så att det täcker ordentligt. Gör detta dagen innan eller senast på morgonen samma dag som du ska göra falafel.
2. Häll av vattnet och skölj ärtorna. Mal dem på den grövsta inställningen på din köttkvarn till en tjock massa, eller grovhacka dem i en matberedare.
3. Skölj purjolök och persilja, skala vitlöken och grovhacka sedan allt.
4. Mal ärtorna tillsammans med grönsakerna på den grövsta inställningen på köttkvarnen eller mixa allt i en matberedare.
5. Mal smeten en sista gång, nu på medelinställningen på köttkvarnen eller finare i matberedaren. Blanda ner kryddorna i smeten och låt sedan stå i kylskåp i 15 minuter.
6. Blanda ner 1 msk bakpulver i smeten och forma sedan bollar i önskad storlek. Rulla dem gärna i sesamfrön för en extra god och krispig yta.
7. Hetta upp oljan till 180 grader i en stor kastrull med höga kanter. Fritera några ärtbollar åt gången i 2–4 minuter per sida (beroende på hur tjocka de är) tills de blir gyllenbruna och genomstekta. Ät!