Vegetarisk Grönsakscurry

Visste du att smör förhöjer andra smaker? I den här rätten med många kryddor lyfter smöret smakerna så att de fullkomligen hoppar runt i munnen. Vill du servera med ris så är det bra att börja med att koka det först. En krispig, kryddig kålrotssallad är gott till curryn.

Recept: Malin Landqvist och Victoria Voss Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Göra gott – kokbok för unga miljöhjältar

Göra gott – kokbok för unga miljöhjältar (Max Ström) är full av enkla recept för vår planet, med korta och tankeväckande texter om miljö- och matfrågor. Några kötträtter, annars mest vegetariskt med lakto-ovo-inslag.

Recept: Vegetarisk Grönsakscurry

4 portioner

½ blomkålshuvud, ca 400 g (även blasten)
10 osvavlade, torkade aprikoser
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk hackad, färsk ingefära
1 msk finhackad, färsk gurkmeja (eller 1 tsk torkad)
1 msk currypulver
1 krm cayennepeppar (om du gillar stark mat)
25 g smör, t ex mjölkfritt
1 förpackning hela tomater à 400 ml
1 burk kokosgrädde à 400 ml
1 ½ tsk salt
1 förpackning kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta

1. Skär loss buketter från blomkålen. Skär stjälk och blad i bitar. Finhacka aprikoserna. Lägg blomkål och aprikoser åt sidan så länge.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och finhacka ingefära och gurkmeja. Fräs lök, vitlök, ingefära och gurkmeja, curry och cayennepeppar i smöret på mycket svag värme i cirka 5 minuter utan att det får färg. Känn doften!
3. Tillsätt blomkål, aprikoser, tomater, kokosgrädde och salt. Vänd runt i grytan och dela tomaterna lite med en slev. Låt koka ihop i cirka 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Skölj och tillsätt kikärterna. Koka upp så att grytan blir varm.