Jag älskar Balkanmat, inte minst på sommaren. Det är så smakrikt, färgglatt och varierat. Om du vill lära dig mer om Balkanmat, kolla in Diana aka. Diadonnas kokböcker Balkanmat och Balkangrill.
Dryckestips i samarbete med Hermansson & Co AB
Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw, 2022
Fylligt och generöst rött vin som är hämtat från det soliga vinområdet Jumilla i sydöstra Spanien. Passar utmärkt till medelkraftiga och kraftiga rätter eller till plockmat. Självklart är det både ekologiskt och veganskt!
Finns på ett flertal Systembolag och i Systembolagets beställningssortiment för 249 kr.
Recept: Vegetarisk grilltallrik från Balkan
4 portioner
Kryddiga färsspett
400 g formbar färs, jag tog Anamma
1 grön paprika, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk chiliflakes
salt
svartpeppar
Löksallad
2 rödlökar, tunt skivade
2 msk finhackad persilja
1 msk olja
salt
Grillade grönsaker
gröna spetspaprikor (eller vanliga), tomater och champinjoner
Ajvardipp
1 1⁄2 dl ajvar
1 1⁄2 dl yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
Till servering
somunbröd eller pitabröd
1. Tina färsen. Enklast är att sprida ut den på ett bakplåtspapper och vänta 30 minuter.
2. Blanda med övriga ingredienser. Forma till järpar och trä på spett. Jag använde en grillpanna, men en riktig grill eller stekpanna går också bra.
3. Pensla grönsakerna med lite olja och grilla även dem.
4. Blanda ihop ingredienserna till löksalladen och låt stå i 10 minuter.
5. Rör ihop ajvar med yoghurt i en skål. Värm brödet.
6. Servera!