Vegetarisk grekisk plåt

En så smidig vegetarisk plåt med grekiska smaker. Bara låt sköta sig själv i ugnen och servera med en fetaostkräm.

Grekiska smaker är precis vad som värmer just nu. Den här går även att förbereda dagen innan eller på morgonen och bara låta stå i kylen, för att sen rosta när det är dags för middag. Det finns för övrigt jättegoda växtbaserade alternativ till fetaost som du bara måste testa.

Recept: Vegetarisk grekisk plåt

4 portioner

1 zucchini, tärnad
1 liten aubergine, tärnad
1 röd paprika, hackad
1 gul paprika, hackad
2 rödlökar, hackade
500 g vegobitar, t ex Oumph, Hälsans Kök, Vegme eller Pease
1⁄2 dl olivolja
1 citron, rivet skal och saft
2 vitlöksklyftor, rivna
2 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar

Fetaostkräm
150 g fetaost, t ex växtbaserad från Violife. Peas of Heaven eller GreenVie
3 dl yoghurt, t ex havre- eller sojayoghurt
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda grönsakerna och sojabitarna på en plåt.
3. Vispa ihop olivolja, citronskal, citronsaft, vitlök, oregano, salt och peppar i en skål. Blanda med grönsakerna och sojabitarna så att de täcks väl.
4. Rosta allt i ca 20 min eller tills det har fått fint med färg.
5. Servera tillsammans med fetaostkrämen.

Fetaostkräm
Mosa sönder fetaosten med en gaffel. Blanda med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Du kan även mixa ihop allt med en stavmixer.