Vegetarisk Gong bao-tofu

Den berömda sichuanesiska kycklingrätten gong bao chicken finns i flera versioner, under många olika namn. Här kommer en vegetarisk variant med tofu.

Recept: Jonas Cramby Foto: Lennart Weibull

Det ursprungliga namnet är gōngbao ji ding, ”kejsarpalatsväktarens kyckling”, vilket under kulturrevolutionen ändrades till hongbao ji ding, ”snabbstekta kycklingkuber”, på grund av det ursprungliga namnets imperialistiska associationer. Den klassiska sichuanesiska versionen är dock den godaste och så här enkelt gör du den med tofu.

Vegetarisk kinamat varje dag

Vill du lära dig laga äkta kinesisk och vegetarisk mat så måste du kolla in Jonas Crambys senaste bok Vegetarisk kinamat varje dag (Natur & Kultur). Lär dig från grunden, steg för steg. Mycket veganskt, en del lakto-ovo.

Det finns få människor som är lika stora matnördar som Jonas Cramby. Han har tidigare fördjupat sig i bland annat mexikanskt och japanskt, men nu är det dags för kinesiskt. Spännande nya ingredienser, rätter och tillagningssätt tar plats i den här färgsprakande boken med autentisk kinesisk vegetarisk mat.

Recept: Vegetarisk Gong bao-tofu

4 portioner

400 g fast tofu
6 tjocka salladslökar
12-15 torkade chilifrukter
2 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
3 msk jordnötsolja eller annan matolja
1 tsk sichuanpeppar
1 msk sesamolja
1 dl rostade jordnötter

Sås
1 msk strösocker
1 msk kinesisk svart vinäger, t ex chinkiang
1 msk vatten
1 tsk mörk soja
1 tsk ljus soja

1. Skär tofun i cirka 1,5 x 1,5 cm stora kuber.
2. Skär salladslöken i cirka 1 cm långa bitar. Skär den torkade chilin i cirka 1 cm långa bitar och ta ur kärnorna. Riv vitlök och ingefära.
3. Blanda ingredienserna till såsen.
4. Stek tofun på medelvärme i lite olja tills alla sidor har fått färg och blivit krispiga. Ställ åt sidan.
5. Hetta upp en wok. Häll i oljan, svischa runt och sänk värmen till medel. Woka chili och sichuanpeppar ett par sekunder så att oljan tar smak – men bränn inte chilin.
6. Lägg i vitlök, ingefära och salladslök och blanda runt. Addera såsen och låt koka ihop innan du häller på sesamolja och nötter. Servera med nykokt ris och en grönsaksrätt.