Annons
Cape Ad

Vegetarisk Fiskdoftande aubergine

Den här kinesiska auberginen är en urgod vegetarisk rätt av Cramby med mycket smak. Den steks inte utan friteras och puttrar sedan i en sås.

Recept: Jonas Cramby Foto: Lennart Weibull

Det här är en en urgod sichuanesisk (kinesisk) vardagsrätt som du kan äta både som tillbehör till en större middag och som en egen fristående rätt till bara lite ris.

Vegetarisk kinamat varje dag

Vill du lära dig laga äkta kinesisk och vegetarisk mat så måste du kolla in Jonas Crambys senaste bok Vegetarisk kinamat varje dag (Natur & Kultur). Lär dig från grunden, steg för steg. Mycket veganskt, en del lakto-ovo.

Fiskdoftande?
”Fiskdoftande” är en av ett 20-tal grundsmaker i det sichuanesiska köket och kan därför användas till en massa andra rätter, t ex yuxiang tofu, där du skär mjuk tofu i kuber, sjuder dem i lättsaltat vatten och sen lägger dem i samma doubanjiang- och svart vinäger-sås som i det här receptet.

Recept: Vegetarisk Fiskdoftande aubergine

4 portioner

2 auberginer
5 vitlöksklyftor
5 cm ingefära
2 salladslökar
2 ½ msk doubanjiang, sichuanesisk bön- och chilipasta
1 msk strösocker
1 msk ljus soja
1 msk shaoxingvin alt. torrt vitt vin, sake eller sherry
1 msk kinesisk svart vinäger, t ex chinkiang
1 tsk maizena utblandad i 1 msk vatten
olja till fritering
salt

1. Skär auberginen på längden och halvera den sen på längden en gång till. Salta och låt stå 30 minuter. Skölj av saltet och torka av auberginen.
2. Hetta upp frityrolja till ungefär 180 grader och fritera auberginen gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper.
3. Riv vitlök och ingefära. Skiva salladslöken fint.
4. Hetta upp 2 msk olja. Stek doubanjiang ett par sekunder innan du tillsätter vitlök, ingefära, socker, soja och shaoxing.
5. Lägg i auberginen och låt puttra ett par minuter. Häll på svart vinäger och maizena. Tillaga snabbt tills såsen tjocknat. Strössla över salladslök.