Vegetarisk ”fisk”-gratäng med pommes duchesse

Tänk dig en klassisk fiskgratäng… fast vegetarisk! Gjord på tofu, en dillig bechamelsås och gratinerat potatismos.

Här kommer en vegetarisk gratäng med flera spännande lager: en tofufyllning, en dillig bechamelsås, frasigt och krämigt potatistäcke. Så god på alla sätt och jag gillar att servera bröd till så att man kan suga upp allt av den goda såsen.

Recept: Vegetarisk ”fisk”-gratäng med pommes duchesse

4 portioner

Tofufyllning
1 stor purjolök, tunt skivad
2 selleristjälkar, tunt skivade
1 vitlöksklyfta, riven
500 g fast tofu, smulad
1 tsk mortlade fänkålsfrön
salt
svartpeppar

Bechamelsås
1 msk olivolja
1⁄2 msk majsstärkelse
3 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk finhackad dill, fryst går bra
1 tsk torkad dragon
1 citron, rivet skal
riven muskotnöt
salt
svartpeppar

Potatismos
600 g mjölig potatis
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 msk smör, t ex mjölkfritt
salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Tofufyllning
1. Fräs purjolök, selleristjälk och vitlök i lite olja tills löken har mjuknat och fått lite färg.
2. Smula ner tofu och krydda med fänkålsfrön, salt och peppar.
3. Sprid ut allt i en gratängform.

Bechamelsås
1. Vispa ihop olivolja, majsstärkelse och grädde i en kastrull. Koka upp under vispande och låt sjuda tills såsen tjocknar något.
2. Krydda med dill, dragon, citronskal, riven muskotnöt, salt och peppar.
3. Häll såsen över tofublandningen.

Potatismos
1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
2. Vispa potatis, grädde, smör, salt och peppar till ett fluffigt mos. Använd en elvisp, det blir enklast.
3. Spritsa ut potatismoset över eller klicka ut med en sked. Dra med en gaffel över ytan för att skapa lite struktur. Då får den lite extra frasiga bitar som jag gillar. 4. Ringla lite olja över och gratinera allt i ca 45 minuter eller tills gratängen har fått fint med färg.