Vegetarisk faux gras

Gås- och anklever är inget vi kommer att sälja in i VEGO. Den framställs på ett minst sagt obehagligt sätt och vi älskar våra bevingade vänner alltför mycket för det. MEN, något vi är absolut besatta av är den vegetariska motsvarigheten: faux gras. Herregud, den här på en bit bröd, toppad
med lökmarmelad eller krispig gurka.

Det perfekta tilltugget, toppen på vilken buffé som helst, eller självklart som lyxigt pålägg på frukostmackan, bara att välja!

1 gul lök, tunt skivade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 msk olivolja
100 g champinjoner, skivade
400 g kokta gröna linser
2 dl rostade valnötter
1 citron, saften
1 msk sojasås
2 msk finhackad färsk rosmarin 2 msk finhackad färsk salvia
en nypa strösocker
salt
svartpeppar

1. Fräs löken i olivoljan tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
2. Vänd ner champinjonerna och låt steka med löken i några minuter tills den har släppt sin vätska. Ta sedan stekpannan från plattan.
3. Släng nu ner svamp- och lökröran i en matberedare tillsammans med resterande ingredienser. Mixa till en slät paté.
4. Skrapa ner i en stor eller flera små formar och låt svalna helt i kylskåpet.
5. Servera din faux gras på rostade brödbitar med några krispiga inlagda gurkor.