Vegetarisk drunken beans

De här pintobönorna är packade på öl, för det är precis vad den här grytan innehåller. Jag gillar att äta den med ännu mer inlagda jalapeños och majssalsa.

4 portioner

500 g torkade pintobönor
1 gul lök finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rapsolja
2 msk inlagda jalapeños, finhackade
2 liter vatten
4 dl mörk öl
1 burk krossade tomater à 400 ml
1 msk lönnsirap
2 tsk torkad oregano
½ tsk cayennepeppar
1 tsk salt
svartpeppar

1. Blötlägg bönorna i minst 10 timmar, helst över natten. Skölj väl.
2. Fräs gul lök och vitlök i rapsoljan tills den mjuknar och blir lätt transparent.
3. Häll ner bönorna tillsammans med övriga ingredienser. Koka upp och låt sjuda i ca 1 timme tills bönorna är riktigt mjuka.
4. Mosa sönder en del av bönorna med hjälp av en ballongvisp eller mixa lätt med en stavmixer. Detta för att grytan ska bli krämigare.