Här kommer en riktig fransk klassiker deluxe. Croque monseur kan bäst beskrivas som en lyxig dubbelmacka. Här har vi tagit den hela vägen och toppat den med bechamelsås och sedan gratinerat den i ugnen. En mäktig lunch eller middag som inte är svår alls att göra.
Vill du piffa till den kan du först bre ett lager dijonsenap på brödskivorna innan du toppar med bechamelsåsen.
Det här är croque monsieur
Croque monseur är en fransk toast med ost och skinka. En dubbelmacka som antingen kan stekas i stekpanna som den är eller som när man vill göra det lilla extra, toppas med bechamelsås och gratineras i ugnen.

Vegansk skinka

Vegansk ost
Det finns många mjölkfria ostar att välja mellan, vissa smälter bättre än andra. Det enda du behöver göra är att hitta din favorit. En ost som är ganska enkel att få tag på är Green Vie Mozzarella och är en ost jag gillar till just pizza. Även Violife har bra ostar.
Vegetarisk croque monsieur
2 st
Bechamelsås
1 msk smör, t ex mjölkfritt
1 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
salt
vitpeppar
riven muskotnöt
4 brödskivor
4 skivor vegetarisk skinka, t ex Quorn
8 skivor ost, t ex växtbaserad
Sätt ugnen på 200 grader.
Bechamelsås
1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla med i en minut.
2. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät sås. Koka upp och låt sjuda under ständigt vispande tills den tjocknar.
3. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt.
4. Stek brödskivorna i lite olja i en stekpanna så att de får fint med färg på båda sidor.
5. Bred ut bechamelsås på samtliga brödskivor. Toppa med skinka och ost. Lägg ihop till dubbelmackor.
6. Lägg mackorna på en plåt och toppa med ett generöst lager bechamelsås.
7. Gratinera i ugnen i 10-15 minuter. De ska få fint med färg.
8. Ta ut och servera med en god sallad.