Choripan är en populär street food-rätt som består av kryddig chorizo i baguettebröd, serverad med en örtig sås (chimichurri). Här kommer en helt vegetarisk variant

Annons
6 apr 2021

Med det sagt älskar jag att göra som i Argentina och Uruguay och toppa med chimichurri. Jag har här gjort egen chorizo på formbar färs, men du kan självklart köpa färdiga, kryddiga vegokorvar för en snabb genväg.

Choripan serveras i baguettebröd, men här har jag tagit helt vanliga korvbröd.

Vad är choripan?

Choripan är en populär street food-rätt i länder som Argentina, Chile, Peru och Uruguay. Namnet kommer av chori (chorizo) och pan (bröd) och det serveras på lite olika sätt beroende på var du är.

Vegetarisk chorizo

Det finns många vegetariska ”chorizo” på marknaden. De är goda och smakrika, men mer som lite kryddigare hotdogs. Jag tycker det är roligaste att göra egna och nej, det får inget ”skinn”, men de får desto mer smak vilket jag älskar.

Chimichurri?

Chimichurri är en örtig sås som är jättevanlig i t ex Argentina och Uruguay. Den innehåller en blandning av örter, hetta från chili och vitlök samt syra från vinäger. Du kan använda den som en sås eller dressing, men även som marinad.


Vegetarisk choripan

6 portioner

Egen chorizo
500 g formbar färs, t ex ärt- eller sojabaserad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk mald spiskummin
1 tsk anchochilipulver
1 tsk mald koriander
½ tsk oregano
salt
svartpeppar

Chimichurri
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 ½ dl finhackad persilja
3 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, finhackad
1 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar

Till servering
6 korvbröd eller baguetter

Egen chorizo
1. Blanda samtliga ingredienser i en skål.
2. Forma smeten till avlånga korvar och stek gyllene i lite olja.

Chimichurri
1. Rör ihop samtliga ingredienser i en skål. Förbered helst någon timme i förväg och låt stå i kylskåpet så att smakerna får tid att utvecklas.
2. Fyll bröden med chorizo eller annan korv och toppa med chimichurri.

Relaterade artiklar