Vegetarisk chili con carne (chili sin carne)

Chili sin carne är en mustig vegetarisk gryta med bönor och grönsaker. Här kommer en riktigt maxad variant.

Chili con carne är en populär rätt med kött, bönor och kryddor. Den vegetariska varianten brukar kallas chili sin (utan) carne och du kan använda allt från sojafärs, seitan (vetegluten), tempeh (fermenterade baljväxter) eller finhackad svamp istället för kött. Den har en mexikansk touch, men är förmodligen mer av ett amerikansk påhitt. En kryddig mustig gryta som kan göras på en rad olika sätt.

chili con carne chili sin carne

Chili con carne – original

En chili con carne är en het köttgryta som kan blanda lite allt möjligt. Den vegetariska varianten görs enkelt genom att ersätta kött med t ex sojafärs eller om du får tag på seitan eller tempeh. Du kan självklart också använda t ex belugalinser.

chili con carne chili sin carne

Kidneybönor

Chili con carne innehåller bönor och kan vara en blandning av både kidneybönor och pintobönor. Kidneybönor är bra eftersom de håller formen hyfsat bra och smakar självklart också gott. Antingen blötlägger och kokar du egna eller så köper du färdiga på burk eller tetra.

chili con carne chili sin carne

Ris

Chili con carne, eller ja, chili sin carne, serveras traditionellt med kokt ris. Tänk parboiled ris som är perfekt för att suga upp all god sås. Jag tycker även att det är jättegott med chili sin carne och ett mumsigt surdegsbröd.

Recept: Vegetarisk chili con carne (chili sin carne)

8 portioner

1,5 msk hel spiskummin
2 msk olivolja
1 silverlök, tärnad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 jalapeño, fint tärnad (för mindre styrka, avlägsna fröna)
2 msk chilipulver
3,5 dl färs av soja, seitan (vetegluten), tempeh (fermenterade sojabönor), eller finhackad svamp
1 zucchini, tärnad
1,25 dl tärnad potatis
2 burkar svarta bönor à 400 g , ca 6 dl kokta
1 burk kidneybönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 burk à 400 g krossade tomater
5 dl vatten
2 msk lönnsirap
1 tsk havssalt
en näve färsk koriander
2,5 dl grönkål, hackad

tärnad avokado (kan uteslutas)
färsk koriander (kan uteslutas)

Rosta spiskummin i en torr gryta på medelvärme i ungefär 2 minuter tills du känner en robust doft. (Genom rostningen frigörs kryddans fulla smak.)
Tillsätt olivolja, lök, vitlök och jalapeño. Rör om konstant tills löken blivit gyllene och genomskinlig.
Tillsätt chilipulver, seitan, zucchini och potatis och rör om väl. Sautera i 3–4 minuter och rör om så att det inte bränner fast.
Häll i svarta bönor, kidneybönor, tomat, vatten, lönnsirap, havssalt och koriander. Täck med ett lock, sänk värmen och låt koka i 20–25 minuter, eller tills potatisen blivit mjuk.
Ta bort grytan från värmen och rör ner grönkålen.
Servera varmt. Garnera eventuellt med tärnad avokado och en näve koriander.

GSK_3D-243x300
Receptet kommer från Kris Carrs bok Grön magi (Soulfoods publishing).