Visst låter det lite för bra för att vara sant? Makaroner, färs, tomat, ost och bröd. Alla komponenter till en cheeseburgare fast i en skål. Genialiskt! Du kan använda sojafärs, men jag ville introducera dig för fröfärs, gjord på solrosfrön!

10 sep 2020

Men sojafärs då?
Du kan absolut ersätta fröfärsen med 400 g sojafärs. Inga problem!

4 portioner

400 g makaroner, gärna en större variant
2 msk rapsolja
400 g fröfärs, se nedan
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater à 400 ml
1 tsk krossade chiliflakes
200 g riven smakrik ost, t ex mjölkfri
salt
svartpeppar

Fröfärs
3 dl solrosfrön
2 soltorkade tomater, hackade
1 msk mörk sojasås
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk salt

Till servering
2 dl rostade brödsmulor

1. Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Fräs under tiden färsen i oljan tills den får lite färg.
3. Rör ner gul lök, vitlök och tomatpuré. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
4. Häll på krossade tomater och chiliflakes. Blanda runt.
5. Vänd ner den kokta pastan i färsen. Vänd sedan ner lite riven ost i taget tills du har en krämig pasta.
6. Riv eller mixa några brödskivor tills du har fått 2 dl brödsmulor. Rosta i en torr stekpanna tills de får fint med färg.
7. Fördela pastan i skålar. Strö över de rostade brödsmulorna och servera.

Fröfärs
Släng ner samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till en lagom grynig färs.