Annons
Cape Ad

Vegetarisk Chana masala (Kikärter i tomatsås med rostad kokos)

Här kommer en indisk klassiker med svensk touch. En kikärtsgryta med mycket smak, god med både ris och chapati.

Grytor är alltid gott och är det någonstans man ska leta efter värmande grytor så är det Indien. De har många vegetariska och veganska grytor att njuta av, inte minst med kikärter. Chana masala är en sådan som du hittar i olika varianter beroende på vart du är och här har vi en.

Malin Mendel: En av mina bästa vardagsrätter, en vackert röd, kryddig sås med nötiga kikärter. Den går fort att laga av sådant som man har hemma. Chana betyder kikärta på hindi och masala betyder kryddblandning. I Indien läggs oftast kikärter i blöt ett dygn för att sedan kokas, men i Sverige är det snabbmat eftersom de finns färdiga i tetra. Om du vill ha en exotisk känsla kan du strössla över rostad kokos. Servera tillsammans med grönsallad och ris eller chapati.

Indien i mitt svenska kök

I Malin Mendels bok Indien i mitt svenska kök (Norstedts) finns enkla vardagsrecept med indisk touch. Här har Malin hämtat inspiration inte bara från Indien, utan från många av de länder hon har besökt genom åren.

Recept: Chana masala

4 portioner

4 msk rapsolja
1 tsk hel spiskummin
2 gula lökar, hackade
1 msk färsk ingefära, riven
1 färsk röd chili, hackad
½ tsk gurkmeja
1 msk garam masala
2 msk tomatpuré
1 förpackning krossade tomater à 400 ml
1 grönsaksbuljongtärning
2–3 dl vatten
1–2 tsk socker
2 tetror kokta kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
1 dl kokosflakes (kan uteslutas)
salt

Till servering
grönsallad
ris eller chapati

1. Värm oljan i en gryta, lägg i spiskummin och stek tills det uppstår ett ”sisslande” ljud och doftar gott.
2. Lägg i lök, ingefära och chili. Salta lite och stek tills löken är mjuk.
3. Tillsätt gurkmeja och garam masala och låt fräsa med löken någon minut. Tillsätt tomatpurén, låt den fräsa med ytterligare någon minut.
4. Lägg sedan i krossad tomat, buljongtärning och vatten. Låt allt koka ihop utan lock i 20 minuter.
5. Smaka av med socker och salt.
6. Skölj kikärterna och rör ner dem i såsen. Låt koka i 10 minuter.
7. Rosta kokosflakes i en stekpanna och servera i en liten skål vid sidan av, så att var och en kan strössla över sin portion.