Recept och foto: Therese Elgquist
Therese: En av de klassiska romanska pastarätterna är carbonara. Under min första vecka i Rom åt jag en otroligt god och krämig sådan på vegorestaurangen Buddy. Och var så klart tvungen att själv testa att svänga ihop en. Resultatet kommer här!
Tips!
Spara pastavattnet när du häller av den kokade pastan. Det går också bra att mixa med vatten direkt från kranen, men i pastavattnet finns stärkelse som gör såsen än mer krämig!
Recept: Vegetarisk carbonara med tamaristekt svamp
4 portioner
4 portioner växtbaserad pasta
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
¾ dl cashewsmör
2 msk näringsjäst
1 ½ dl pastavatten
400 gram svamp
1 krm rökt paprikapulver
½ msk tamari
olivolja till stekning
salt
svartpeppar
Servering
färsk persilja, finhackad
parmesanost, t ex växtbaserad
1. Fräs lök och vitlök i olja tills det mjuknar.
2. Blanda med cashewsmör och näringsjäst. Ställ åt sidan – pastavatten ska mixas ner här när du har kokat din pasta.
3. Strimla svampen fint. Stek krispig i lite olja. Tillsätt paprikapulver och tamari. Låt koka in.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet, men spara ca 2 dl.
5. Mixa lök- och cashewblandningen med pastavattnet (häll i lite i taget tills du får en önskad konsistens) till en krämig sås. Konsistensen ska vara ungefär som pannkakssmet. Smaka av med salt och peppar.
6. Hacka persiljan.
7. Blanda pastan och cashewsåsen, blanda ner svampen. Fördela i 4 tallrikar, toppa med persilja och riven ost.