Vegetarisk Cacio e pepe (på cashewnötter)

Det här är er klassisk italiensk pastarätt som rätt och slätt betyder ”ost och peppar”. Den görs på pecorinoost och peppar, men här kommer en helt växtbaserad variant på cashewnötter.

Cashewnötterna måste blötläggas först och mixas sedan till en krämig sås. Det blir krämigast med en höghastighetsblender, men en stavmixer går också bra, dock blir såsen lite grynigare.

4 portioner

pasta för 4 personer

4 dl cashewnötter, blötlagda i minst 6 timmar eller över natten
1 msk svartpeppar, mortlad eller mald
½ msk rosépeppar, mortlad
½ dl näringsjäst
2 msk olivolja
2 dl vatten
1 tsk salt

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skölj cashewnötterna och häll ner i en höghastighetsblender tillsammans med resterande ingredienser. Mixa till en slät smet.
3. Blanda såsen med pastan och servera.