Butter chicken eller murg makhani är en favorit på alla indiska restauranger runt om i världen och här kommer en helt vegetarisk variant.

12 maj 2020

Butter chicken innehåller traditionellt som det hörs på namnet både smör och kyckling. Kycklingen har jag ersätt med sojabitar som t ex Oumph, men det går bra med både tofu och tempeh. Du kan även förbereda såsen och vända ner kikärter om du känner för det.
Istället för smör använde jag mig av rapsolja och istället för grädde så använder jag mig av yoghurt, mest för att få till den där lilla syran som smör och grädde annars ger. Du kan använda havre- eller sojagrädde till såsen om du känner för det, men jag tycker att de kan vara lite för söta ibland.

Garam masala är en färdig kryddblandning du hittar i kryddhyllan.
Psst… använd en växtbaserad yoghurt som går att koka, t ex Oatly Turkisk eller Planti Cooking Fraiche.

Jag gillar en ganska tjock gryta så att jag kan servera med roti, se recept här.
Du kan även servera den med kokt ris.

1 dl naturell yoghurt, t ex soja-, havre eller kokosyoghurt
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver
salt
500 g vegobitar, t ex soja eller tofu
/tempeh



Sås
0,5 dl rapsolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald garam masala
1 tsk chilipulver
1 burk krossade tomater à 400 ml
2 ½ dl naturell yoghurt, t ex soja-, havre eller kokosyoghurt
salt

1. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
2. Vänd ner vegobitarna och blanda väl. Använder du tofu eller tempeh så låt marinera i minst 30 minuter, helst över natten. Använder du sojabitar kan du gå vidare till nästa steg på direkten.
3. Stek vegobitarna gyllene i generöst med olja.
4. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs den gula löken tills den mjuknar.
5. Rör ner vitlök och ingefära och låt fräsa med tills även vitlöken har mjuknat.
6. Rör ner kryddor och låt fräsa med i en minut. Vänd sedan ner krossade tomater och yoghurt. Koka upp och låt puttra på i 15 minuter. Såsen ska mörkna i färg.
7. Vänd ner vegobitarna och smaka av med salt.
8. Servera med roti eller kokt ris.

Relaterade artiklar