Vegoburgare till folket! Perfekt till en filmkväll tillsammans med frasiga pommes och en färgglad milkshake.

20 maj 2020

Vegoburgare
1 burk vita bönor à 400 g
1 burk kidneybönor à 400 g
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
0,5 röd paprika
1 dl gröna ärtor, frysta går bra
0,5 tsk cayennepeppar 1 tsk salt
1 dl polenta till smeten + 1 dl att panera i
rapsolja att steka i

Avokadosås
1 avokado
saften från
0,5 lime
0,5 dl naturell yoghurt
0,5 tsk örtsalt
svartpeppar

Till servering
4 hamburgerbröd
tomat
sallad
saltgurka

Burgare
1. Sila bort spadet från bönorna. Skölj dem i vatten och låt rinna av.
2. Häll ner i en matberedare. Mixa till en slät kräm. Du kan även mosa sönder dem med en gaffel, men då blir det inte lika slätt. Skrapa över allt i en skål.
3. Hacka gul lök, vitlök, morot och paprika fint. Häll ner i bönsmeten. Häll även ner de gröna ärtorna, cayenne­ peppar, salt och polenta. Blanda väl. Här är händerna bästa redskapet.
4. Häll ut 1 dl polenta på en tallrik. Forma smeten till biffar och vänd dem i polentan.
5. Hetta upp ganska mycket rapsolja i en stekpanna och stek burgarna gyllenbruna på båda sidor.

Avokadosås
1. Dela avokadon. Gröp ur fruktköttet med en sked. Lägg det i en skål och mosa sönder med en gaffel. Pressa limen. Rör ner limesaft, yoghurt, örtsalt och svartpeppar. Du kan även mixa ihop allt med stavmixer om du vill ha en slätare kräm.

Servera burgarna i hamburgerbröd. Toppa med avokadosås, tomat, sallad och saltgurka.

Relaterade artiklar