Det här receptet kommer från Mattias Kristianssons kokbok ”Vegomenyer” med en hel rad helt veganska trerätters menyer.
4 portioner 40 min
Blomkålscrêpe
150 g kokt blomkål
4 dl ljummen mjölk, t ex osötad sojamjölk eller havremjölk
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
3 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk tryffelolja
salt
svartpeppar
rapsolja att steka i
Valnötsbollar
6 dl valnötter
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk majsstärkelse
2 msk persilja, finhackad
2 msk vatten
salt
svartpeppar
olja att steka i
Buljongkokta grönsaker
1 liter grönsaksbuljong
1 litet blomkålshuvud, gärna i färg
1 knippe morötter
4 salladslökar
1 ask sockerärtor
1 knippe rädisor
Rostad vitlöksaioli på blomkål
2 vitlöksklyftor
300 g kokt blomkål
1⁄2 dl olivolja
1⁄2 dl vatten
några droppar tryffelolja
salt
svartpeppar
Blomkålscrêpe
Mixa blomkål, mjölk och grädde till en slät puré. Skrapa ner i en skål och vispa ner bovetemjöl, bakpulver, tryffelolja, salt och peppar. Stek hyfsat stora pannkakor i lite rapsolja. De ska täcka tallriken.
Valnötsbollar
Mixa valnötterna fint i en matberedare.
Blanda med övriga ingredienser och tryck ihop till en fast smet. Rulla till bollar och stek gyllenbruna i lite olja.
Buljongkokta grönsaker
Koka upp buljongen.
Dela blomkålen i mindre buketter. Om morötterna är stora kan du halvera dem på längden.
Koka blomkål och morötter mjuka. Lägg ner salladslöken och låt sjuda med i 2 minuter. Avsluta med att vända ner sockerärtor och rädisor. Låt stå i 1 minut. Ta upp allt ur buljongen.
Rostad vitlöksaioli på blomkål
Bryn vitlöksklyftorna på båda sidor i lite olivolja. De ska få ordentligt med färg. Mixa ihop med resterande ingredienser.
Lägg en crêpe på varje tallrik. Fördela grönsaker, valnötsbollar och aioli över. Det kan även vara fint med några groddar och skott.