Vegetarisk banh mi-baguette

När många tänker på vietnamesisk mat så tänker de på en vietnamesisk baguette. Kryddig med ändå fräsch, lite het om man vill det, men även krispig, lite söt och frasig. Allt man vill ha helt enkelt!

Det här receptet är inspirerat av Andrea Nguyen som skrivit flera fantastiska böcker om vietnamesisk mat.

Istället för tofu kan du ta vegobitar eller svamp.

Grönsaker
400 g rättika, i stavar
1 morot, i stavar
1 tsk salt
2 tsk strösocker

  1. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Massera/pressa försiktigt i några minuter tills de har börjat släppa vätska och blivit mjukna. Låt stå i 20-30 minuter.
  2. Häll bort vätskan och skölj grönsakerna.

Lag
1 dl strösocker
1,5 dl ättiksprit
4 dl vatten

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Rör om tills sockret har smält.
  2. Blanda ner grönsakerna. Ska du inte använda på direkten så förvara burken i kylen.

Marinerad tofu
400 g fast tofu, skivad
1 vitlöksklyfta, pressad
0,25 tsk five spice
2 msk agavesirap
2 msk hoisinsås
1,5 msk ljus sojasås
1 msk ketchup
2 tsk sesamolja

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden. Pensla marinaden över tofun, båda sidor. Låt marinera i minst 30 minuter, helst över natten.
  2. Stek tofun i lite olja tills den får fint med färg.

Till servering
4 baguette
majonnäs, t ex äggfri
jalapeño, tunt skivad
skivad gurka
färsk koriander

  1. Värm på baguetterna.
  2. Bred på ett lager majonnäs. Toppa med tofu, picklade grönsaker, jalapeño, gurka och färsk koriander.