Det här receptet är inspirerat av Andrea Nguyen som skrivit flera fantastiska böcker om vietnamesisk mat.
Istället för tofu kan du ta vegobitar eller svamp.
Grönsaker
400 g rättika, i stavar
1 morot, i stavar
1 tsk salt
2 tsk strösocker
- Blanda samtliga ingredienser i en skål. Massera/pressa försiktigt i några minuter tills de har börjat släppa vätska och blivit mjukna. Låt stå i 20-30 minuter.
- Häll bort vätskan och skölj grönsakerna.
Lag
1 dl strösocker
1,5 dl ättiksprit
4 dl vatten
- Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål. Rör om tills sockret har smält.
- Blanda ner grönsakerna. Ska du inte använda på direkten så förvara burken i kylen.
Marinerad tofu
400 g fast tofu, skivad
1 vitlöksklyfta, pressad
0,25 tsk five spice
2 msk agavesirap
2 msk hoisinsås
1,5 msk ljus sojasås
1 msk ketchup
2 tsk sesamolja
- Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden. Pensla marinaden över tofun, båda sidor. Låt marinera i minst 30 minuter, helst över natten.
- Stek tofun i lite olja tills den får fint med färg.
Till servering
4 baguette
majonnäs, t ex äggfri
jalapeño, tunt skivad
skivad gurka
färsk koriander
- Värm på baguetterna.
- Bred på ett lager majonnäs. Toppa med tofu, picklade grönsaker, jalapeño, gurka och färsk koriander.