Annons
Cape Ad

Vegetarisk Auberginepasta

Den italienska auberginepastan är en vegetarisk favoriträtt. Smaksatt med basilika och tomat, toppad med knapriga brödsmulor.

I stället för parmesan som var väldigt dyrt kom fattiga italienare på pangrattato, brödsmulor med umamismak. Jag tror inte att de visste att det också var VÄXTBASERAT. Mer pangrattato till folket! Knaprigt och gyllene ska det vara.

Vegan på 5 ingredienser

I Siri Barjes bok Vegan på 5 ingredienser (Bonnier Fakta) samsas recept på frukost, smårätter, huvudrätter och efterrätter.

Recept: Vegetarisk Auberginepasta

4 portioner

4 skivor surdegsbröd, gärna dagsgammalt
1 stor aubergine
1 burk krossade tomater
400 g spagetti
1 kruka basilika

Basvaror
3 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

1. Mixa brödet i en mixer, inte helt slätt, det är gott med olika stora bitar.
2. Värm 1 matsked olivolja i en stekpanna och stek sedan brödsmulorna tills gyllene och knapriga. Smaka av med salt och peppar. Häll på ett fat och låt svalna.
3. Hacka auberginen i trevliga kuber. Värm 1 matsked olivolja och stek auberginen på hög värme tills den får fin färg, salta.
4. Hacka vitlöksklyftorna. Tillsätt sista matskeden olja till auberginen och ha i vitlöken. Sänk värmen och stek tills den är mjuk.
5. I med krossade tomater, salta och peppra igen och låt det koka i cirka 10 minuter.
6. Koka pastan i 3 minuter kortare än vad det står på paketet och spara en mugg pastavatten till såsen. Ös över pastan i tomatsåsen och tillsätt cirka en halv deciliter pastavatten och låt pastan koka klart i såsen. Tillsätt mer pastavatten efterhand.
7. Hacka hela basilikan, spara några blad att ha på toppen.
8. Vänd ned basilikan, ös upp på en stor tallrik och toppa med sista basilikan och pangrattato.