Jag tröttnar aldrig på risotto, så är det bara. Och nu under de kalla månaderna är risotto något som värmer på sitt alldeles speciella sätt. Den här har fått smak av stekta äppelbitar och rökt tofu. Som en superb kombination av svensk och italiensk husmanskost.
Recept: Mattias Kristiansson foto: Eva Hildén
Recept: Vegetarisk äppelrisotto med rökt tofu
4 portioner
400 g rökt tofu, tärnad
2 schalottenlökar, finhackade
1⁄2 dl olivolja
4 dl risottoris, t ex arborio- eller avorioris
2 äpplen, finhackade
2 dl vitt vin
1 1⁄2 liter varm grönsaksbuljong
1 1⁄2 dl riven parmesanost, t ex mjölkfri
2 msk finhackad salvia
salt
svartpeppar
1. Fräs den rökta tofun knaprig i generöst med olja.
2. Fräs schalottenlöken i olivoljan tills den blir mjuk och lätt transparent. Använd en kastrull, det blir bäst. Tillsätt äpple och ris och låt fräsa med i två minuter. 3. Häll på det vita vinet och låt koka in.
4. Häll nu ner en skopa buljong och låt koka in under omrörning. Fortsätt så här tills all buljong är använd. Smaka av riset. Det ska vara mjukt men fortfarande ha kvar en liten kärna. Behövs det mer vätska går det bra med vatten.
5. Ta kastrullen från plattan och rör ner parmesan- osten och salvian. Smaka av med salt och peppar.