Vegetarisk aloo gobi

Aloo gobi betyder potatis och blomkål och är en kryddig indisk potatisrätt som är god som den är eller som ett tillbehör.

Psst… det här är en av mina favoriträtter. Jag älskar potatis och blomkål så ja, den här rätten trycker på alla mina glädjeknappar.

I Indien använder man mycket mer hela kryddor, t ex spiskummin och koriander. De går att hitta i vanliga butiker och ger en helt annan karaktär till maten. Jag gillar chili, så jag har i lite extra av det, men där kan du smaka av själv.

De här är en rätt i sig, men jag brukar vända ner 2 burkar sköljda kikärter för protein.

4 portioner
2 msk olivolja
2 tsk hel spiskummin
400 g fast potatis, i bitar
400 g blomkål, i små buketter
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
1 dl vatten
2 msk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad
1-2 tsk salt

Till servering
mango chutney eller tamarindchutney

1. Hetta upp oljan i en kastrull.
2. Fräs spiskumminen tills den börjar få färg och doftar härligt.
3. Vänd ner potatis, blomkål, gul lök och vitlök. Låt fräsa med i någon minut så att löken mjuknar.
4. Rör ner chilipulver, spiskummin, koriander, garam masala, gurkmeja och vatten. Blanda väl och sätt sedan på ett lock. Låt bubbla på i 10 minuter.
5. Rör ner ingefära, chili och smaksätt vid salt. Är potatisen mjuk, är aloo gobin klar!
6. Servera som den är med mango chutney eller tamarindchutney.