Veganska wienerbröd – så gör du

Att baka sina egna wienerbröd är så lyxigt och fantastiskt på alla sätt. De går även att göra helt veganska!

*I samarbete med Carlshamn*

Carlshamn Bakning

I det här receptet använde jag Carlshamn bakning därför att det är det som jag tycker har funkat absolut bäst till wienerbröd och croissanter. Det är växtbaserat och supersmidigt att använda både i bakning och matlagning. Plus att det smakar jättegott i kakor, pajer och bakverk!

Veganska wienerbröd

20 st

Vaniljkräm
3,5 dl matlagningsgrädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
50 g margarin, Carlshamn Bakning

Wienerdeg
625 g vetemjöl special
75 g strösocker
1 tsk salt
40 g jäst
4 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk

625 g margarin, Carlshamn Bakning

Mandelmassekräm
150 g mandelmassa
100 g strösocker
100 g margarin, Carlshamn Bakning

Topping
mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
hackad mandel

Glasyr
florsocker
vatten

Vaniljkräm
1. Vispa ihop grädde, socker och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under ständigt vispande tills du har en tjock kräm.
2. Ta kastrullen från plattan och rör ner vaniljsocker och margarin. Rör tills margarinet smält. Häll över i en skål och låt svalna helt i kylskåpet.

  1. Börja med att lägga in vetemjöl, strösocker och salt i frysen i några timmar eller över natten.
  2. Vispa ut jästen i mjölken i en degbunke. Häll ner vetemjöl, strösocker och salt och knåda ihop bara så att degen går ihop. Den kan vara lite kladdig. Du vill inte utveckla gluten här.
  3. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet.
  4. Banka ihop smöret med en kavel eller med dina händer. Forma till en kvadrat.
  5. Jag tycker det är enklast att mäta ut en kvadrat på 15×15 cm på ett smörpapper och lägga smörkvadraten på den. Vika ihop pappret och sedan kavla ut smöret. På så sätt blir det en perfekt kvadrat. Plasta in och låt vila i kylskåpet i 30 minuter.
  6. Ta nu ut degen och kavla ut till en kvadrat, 25×25 cm.
  7. Lägg smör kvadraten så att spetsarna på kvadraten möter mitten på sidorna av degen. Vik nu över deghörnen och nyp ihop dem så att smöret blir helt inkapslat i deg. Mjöla generöst.
  8. Kavla ut degen till en stor rektangel. Sikta på 30×50 cm. Vik över ena delen, 2/3 av degen. Vik sedan över den andra delen. Borsta bort eventuellt mjöl först med en pensel. Nu har du alltså tre lager deg. Det här kallas för ett treslag.
  9. Lägg degen på en bricka och plasta in. Låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
  10. Upprepa den här vikningen två gånger till, se till att låta degen vila i kylskåpet mellan varje vik.
  11. Nu är det dags att forma wienerbröden.
  12. Kavla ut degen till en rektangel, 50×40 cm.
  13. Markera streck var 10 centimeter. Skär sedan degen i små kvadrater, 10×10 cm.
  14. Spritsa en klick mandelmassekräm i mitten av varje kvadrat. Vik in hörnen och tryck till.
  15. Lägg wienerbröden på plåtar och plasta in, på så sätt torkar de inte ut. Låt jäsa i 1-2 timmar, de ska dubbla i storlek.
  16. Tryck nu ner fingrarna i mitten av varje wienerbröd så du får en fördjupning. Spritsa en klick vaniljkräm i varje urgröpning.
  17. Pensla wienerbröden med mjölk och strö över mandel. Grädda i 200 grader i 20 minuter. Ta ut och låt svalna något.
  18. Vill du toppa med bär eller sylt gör du det nu.
  19. Blanda ihop florsocker och lite vatten till en tjock glasyr. Ringla eller spritsa över dina wienerbröd. Klart!

Mandelmassekräm
Mixa ihop samtliga ingredienser i en blender tills du har en slät kräm.