Wallenbergare är som pannbiffar med generöst med grädde. Jag gillar att mixa allt så att man får en slät smet, det känns lyxigare. Av samma anledning panerar jag dem helst i mixade brödsmulor i  stället för ströbröd eftersom det ger en fluffigare yta.

27 jan 2020

4 portioner



Wallenbergare
400 g formbar sojafärs, t ex Anamma, Vegme eller Oumph!
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
½ dl rapsolja
salt
vitpeppar
färska brödsmulor eller ströbröd
mjölkfritt margarin till stekning



Potatismos
1 kg mjölig potatis
2 ½ dl mjölk, t ex osötad havre-, soja- eller mandelmjölk
50 g mjölkfritt margarin
salt
vitpeppar

Till servering
potatismos
lingonsylt
gröna ärtor
mjölkfritt margarin

Wallenbergare
1. Häll ner färsen i en matberedare och mixa fint.
2. Fortsätt mixa och häll ner grädde och rapsolja.
3. Salta och peppra generöst.
4. Forma smeten till biffar och vänd i brödsmulorna eller ströbrödet. Stek gyllene i generöst med margarin.


Potatismos
1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av något.
2. Vispa sönder potatisen med en elvisp. Häll ner mjölk och margarin och vispa till du har ett riktigt fluffigt mos.
3. Smaka av med generöst med salt och peppar.



Servering
Servera Wallenbergarna tillsammans med potatismos, lingonsylt, gröna ärtor och smält margarin.