Veganska praliner – Pure Joy

Eugen gick från finansbranschen via kockyrket till att nu driva Pure Joy som tillverkar veganska praliner, vackra som konstverk. Fokus ligger på hantverk och de absolut bästa råvarorna, med smaker som morotskaka, dammsugare, rabarber & punsch och kokos.

Hur blev du intresserad av choklad?

– Jag har alltid gillat choklad och gick en chocolatierutbildning där jag fick lära mig mer om choklad, temperering och alla grunder. Det var så roligt och jag insåg även hur mycket man kan göra. Det är ett riktigt hantverk och jag tror att man mår bättre av att få jobba med händerna och skapa. Praliner ger mig allt det där.

Hur kom du på idén att starta ett pralinställe?
– Idén fick jag under utbildningen för cirka fyra år sedan. Just då var det inte lätt att hitta veganska praliner, men det är svårt att driva saker ensam och andra projekt fick högre prio. Sen lyckades jag träffa en ung kille, Mykola Bondarenko, som började hjälpa oss på Växthuset. Jag fick direkt en stor respekt för hans driftkraft och arbetsmoral. Jag frågade om hans ambitioner och om det fanns något han ville göra förutom att vara kock. När han hade tänkt klart så sa han…praliner. Då berättade jag om min idé och sa att han gärna får vara med och starta verksamheten

Hur går det till när ni tar fram pralinerna?
– När det gäller mat och desserter så handlar det mycket om mode. Man hämtar inspiration från varandra. Just nu är det mycket fokus på vackra handmålade praliner. Förr gjordes smakerna med arom, men jag ville använda riktiga frukter och bär. Vi försöker att använda riktiga frukter, bär och grönsaker så gott det går. Det är lite svårare att jobba med sådant eftersom smakerna inte är lika koncentrerade.

Vad är de stora utmaningarna?

– Vi som jobbar växtbaserat måste tänka om. Tidigare hade vi en hängiven kundgrupp som inte hade många alternativ, men nu börjar alla få upp ögonen för växtbaserat. Vi måste attrahera vanliga gäster och det är därför vi trycker mycket på att vi satsar på riktiga råvaror.

Var kan man köpa pralinerna?
– På vår hemsida pure-joy.se. Vi skickar till hela landet, men bor du i Stockholm kan du hämta upp dem hos oss.