Pizza pizza pizza! För att fira veganpizza-dagen den 29 januari så frestar vi inte bara med två läckra matpizzor utan även med en dessertpizza.

27 jan 2017

Letar du efter vegansk pizzaost så kan vi rekommendera Violife och Astrid  och Aporna. Finns hos de stora butikskedjorna eller att beställa från t ex Veganlife.se. Du kan även testa Vegustos ostar.

Pizzadeg, 4 pizzor

25 g jäst
5 dl rumstempererat vatten
2 tsk agavesirap
ca 11 dl vetemjöl special, ca 700 g
0,5 dl fint rågmjöl
0,5 msk vetegroddar
2 tsk salt

Smula ner jästen i en bunke. Häll ner vattnet och agave- sirapen och blanda runt så att jästen löser sig.
Mata ner lite vetemjöl, rågmjöl och vetegroddar i taget. Knåda degen i 10 minuter med en hushållsassistent eller 15 minuter för hand. Åh, jag älskar verkligen en effektiv hushållsassistent och har varken ork eller lust att knåda för hand. När det är 1 minut kvar av knådningen häller du ner saltet.
Täck över bunken och låt degen jäsa i 45 minuter. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt. Dela den i fyra bitar och kavla ut tunt. Jag gillar att göra det direkt på bakplåtspappret så slipper jag lyfta degen och hålla på. Lägg på valfri topping och grädda i 250 grader i 6–8 minuter.

Enkel tomatsås

1 burk hela tomater à 400 g
2 msk olivolja
2 tsk strösocker
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt

Blanda ihop samtliga ingredienser och svisch så har du en supersnabb och lika god tomatsås.

Auberginepizza

1 aubergine, ca 300 g
1 tsk salt
200 g cocktailtomater
1 kruka färsk basilika
1 sats pizzadeg
1 sats tomatsås
2 dl riven ost, t ex mjölkfri

Skär auberginen i skivor och blanda med saltet i ett durkslag. Låt stå i 20 minuter och pressa sedan ut så mycket vätska du bara kan. Enklast är att lägga dem i en handduk och pressa på. Stek sedan auberginen i generöst med olivolja tills den får färg.
Halvera cocktailtomaterna och låt steka med i någon minut så att de blir varma. Avsluta med att vända ner strimlad basilika. Ta sedan stekpannan från plattan.
Kavla ut degen på fyra bakplåtspapper.
Bred ut ett tunt lager tomatsås. Sprid ut aubergineblandningen och toppa med riven ost.
Grädda pizzorna i 250 grader i 6–8 minuter.

Fänkålspizza

200 g sojafärs
2 tsk stötta fänkålsfrön
2 tsk paprikapulver
2 rivna vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
1 sats pizzadeg
1 sats tomatsås
1 knippe salladslök
2 dl riven ost, t ex mjölkfri

Blanda ihop sojafärs, stötta fänkålsfrön, paprikapulver, rivna vitlöksklyftor, salt och svartpeppar.
Kavla ut degen på fyra bakplåtspapper.
Bred ut ett tunt lager tomatsås. Sprid ut sojafärsröran. 
Strimla salladslökarna nt och sprid ut över. Toppa med riven ost och grädda pizzorna i 250 grader i 6–8 minuter.

Söt bärpizza

150 g mandelmassa
100 g mörk choklad, t ex mjölkfri
1 sats pizzadeg (men ersätt rågmjölet och vetegroddarna med vanligt vetemjöl)
3 dl färska bär
100 g vit choklad, t ex mjölkfri

Riv mandelmassan på ett rivjärn.
Hacka den mörka chokladen fint och smält den försiktigt 
i mikron eller över ett vattenbad. Blanda sedan med den 
rivna mandelmassan.
Kavla ut degen på fyra bakplåtspapper.
Bred ut mandelmasseröran på pizzorna. Toppa med färska 
bär och avsluta med hackad vit choklad.
Grädda i 200 grader i 6 minuter. Håll koll så att chokladen 
inte bränns. Servera gärna med en kula vaniljglass.

 

Recepten kommer från Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till Vegoriket.