Veganska morotscupcakes

Morotskaka är allas favorit och morotscupcakes är något som är helt omöjligt att sluta äta. Kryddiga, saftiga och med en härligt syrlig frosting. Yum!

*I samarbete med Violife*

Violife har en rad smått genialiska och fantastiskt goda växtbaserade ostar. De har fasta ostar att skiva eller riva, de har färdigrivna, de har en magisk ”fetaost” (greek white) ooooch inte minst helt underbart krämiga färskostar. Här är den naturella färskosten som inte bara är strålande att använda till frostingar utan även som pålägg och att smaksätta till spreads och dipsåser.

12 st

Morotscupcakes
3 dl vetemjöl
1,75 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
0,25 tsk salt
1,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,75 dl olja
2 dl riven morot

Frosting
200 g Violife Vegan Creamy Original (växtbaserad färskost)
200 g mjölkfritt margarin
6 dl florsocker
0,5 citron, saften
2 tsk vaniljsocker

Dekoration
orange livsmedelsfärg
morötter, rivna i remsor med en potatisskalare

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Förbered en cupcake-plåt med formar.
3. Blanda ihop mjöl, strösocker, bikarbonat, bakpulver, kanel, kardemumma och salt i en bunke.
4. Rör ner grädde och olja. Det kommer att bli en tjocksmet, men det är precis så det ska vara.
5. Rör nu ner de rivna morötterna. Nu kommer smeten att lättas upp något så fort morötterna släpper lite av sin vätska.
6. Fördela smeten i de förberedda formarna.. Grädda i ca 18 minuter. Testa med en sticka, den ska vara torr i mitten. Ta ut och låt svalna helt.

Frosting
1. Vispa färskost och margarin fluffigt och  krämigt. Det är viktigt att allt är rumstempererat.
2. Vispa nu ner florsocker, vaniljsocker och citronsaft. Vill du färga frostingen vispar du ner några droppar livsmedelsfärg. Plasta in och ställ in i kylskåpet tills frostingen har blivit fast.
3. Bred frostingen över kakan. Rulla ihop morotsremsorna och dekorera med.