Saftiga, fluffiga, fulla med saffranssmak och löjligt vackra. Det här är de bästa lussebullarna och extra goda att pensla med smör och rulla i strösocker.

12 Dec 2018

24 st

100 g smör, t ex mjölkfritt
5 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
2 påsar, 1 gram, saffran
1 pkt, 50 g, jäst
2,5 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
1,5 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
ca 20 dl vetemjöl

50 g smält smör, t ex mjölkfritt
1 dl strösocker

Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölk och saffran och låt bli fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke. Häll på den ljumma vätskan och blanda runt.
Rör ner ljus yoghurt, ljus sirap, salt och nästan allt vetemjöl. Du ska få en hyfsat lös deg, men inte för klibbig.
Knåda degen i 10 minuter. Jag använder mig alltid av en hushållsassistent.
Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme.
Dela degen i 24 bitar och rulla till bollar. Lägg bollarna på två plåtar. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 45 minuter.
Grädda lussebullarna i 225 grader i 8-10 minuter.

Smält smöret i en kastrull. Pensla bullarna med smöret och rulla de sedan i strösocker. Klart!