Veganska jordgubbsbullar

Sommar i en bulle! Dessa jordgubbsbullar är magiska att äta tillsammans med ett glas havremjölk.

Sommar i en bulle! Dessa jordgubbsbullar är magiska att äta tillsammans med ett glas havremjölk.

Recept och foto: Frida Svanberg

Följ Frida!

För det första måste du kolla in Fridas bakbok Veganska godsaker och sedan självklart följa henne på Instagram @fridasvegobak samt fridasvegobak.se.

Veganska jordgubbsbullar

24 st

30 g färsk jäst
3 dl vatten, fingervarmt
1 dl strösocker
1 msk mortlad kardemumma
9 dl vetemjöl
½ tsk salt
100 g smör t ex mjölkfritt

Fyllning
150 g mandelmassa
1 dl fast jordgubbssylt
½ dl strösocker
75 g smör, t ex mjölkfritt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vetemjöl

Sockerlag
½ dl vatten
½ dl strösocker

extra strösocker till topping

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till 38 grader i en kastrull och blanda ned det i jästen tillsammans med strösocker, kardemumma och salt. Rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda till en deg med hjälp av en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Klicka i smöret i degen och knåda tills degen har släppt från bunkens kanter. Degen ska vara glansig och elastisk när den är klar. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och lägg över en handduk. Låt vila i 20 minuter.
  4. Medan degen vilar gör du fyllningen. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Mixa sedan alla ingredienser till fyllningen i en matberedare tills du får en slät kräm.
  5. Koka ihop sockerlagen tills sockret har smält och ställ åt sidan.
  6. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. Vik degen på mitten och skär den i 2 cm tjocka strimlor. Ta två strimlor och tvinna och snurra ihop dem till en bulle. Fördela bullarna på två plåtar och låt dem jäsa under handduk i 1 ½-2 timmar.
  7. Pensla dem med sockerlag och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 10-12 minuter.
  8. Pensla bullarna med sockerlag igen och låt dem svalna något på plåten. Doppa varje bulle i strösocker innan servering.