Dammsugare är min absoluta favorit av kondisbitarna. De är dessutom enkla att göra själv och blir helt galet goda. Vill du vara extra kul, färga marsipanen i olika färger!

3 sep 2020

I Mattias Kristianssons senaste bok Baka veganskt (Semic förlag) blandas en rad olika klassiker i vegansk tappning. Vetebullar, pajer, kakor, kondisbitar, munkar, macarons, cupcakes och mycket mer.
Recept: Mattias Kristiansson Foto: Simon Bajada

 

100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
1 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk arraksessens
4 dl kaksmulor
300 g marsipan grön livsmedelsfärg 100 g mörk choklad

1. Rör margarin, florsocker, kakao, vaniljsocker och arraksessens krämigt.
2. Rör ner kaksmulorna och blanda väl. Ställ in i kylskåpet i 1 timme så att smeten blir till en fast deg.
3. Massera in några droppar livsmedelsfärg i marsipanen så att den får en jämn färg.
4. Rulla ut »degen« till en lång rulle.
5. Kavla nu ut marsipanen till en lång remsa och rulla in degen i den. Skär
i 5 cm långa bitar.
6. Lägg in rullarna i frysen i 1 timme, detta gör att de blir så mycket lättare att doppa i choklad.
7. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
8. Doppa ändarna på rullarna i choklad och lägg på en bricka, täckt med smörgås- eller bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåpet.