Annons
Cape Ad

Veganska dammsugare

Dammsugare är min absoluta favorit av kondisbitarna. De är dessutom enkla att göra själv och blir helt galet goda. Vill du vara extra kul, färga marsipanen i olika färger!

I Mattias Kristianssons senaste bok Baka veganskt (Semic förlag) blandas en rad olika klassiker i vegansk tappning. Vetebullar, pajer, kakor, kondisbitar, munkar, macarons, cupcakes och mycket mer.
Recept: Mattias Kristiansson Foto: Simon Bajada

 

100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
1 dl florsocker
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk arraksessens
4 dl kaksmulor
300 g marsipan grön livsmedelsfärg 100 g mörk choklad

1. Rör margarin, florsocker, kakao, vaniljsocker och arraksessens krämigt.
2. Rör ner kaksmulorna och blanda väl. Ställ in i kylskåpet i 1 timme så att smeten blir till en fast deg.
3. Massera in några droppar livsmedelsfärg i marsipanen så att den får en jämn färg.
4. Rulla ut »degen« till en lång rulle.
5. Kavla nu ut marsipanen till en lång remsa och rulla in degen i den. Skär
i 5 cm långa bitar.
6. Lägg in rullarna i frysen i 1 timme, detta gör att de blir så mycket lättare att doppa i choklad.
7. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
8. Doppa ändarna på rullarna i choklad och lägg på en bricka, täckt med smörgås- eller bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåpet.