Veganska Croissanter

À la Lo har blivit caféet man måste köa till för att ens få en sittplats. Varför? Jo, för att de bland annat har världens godaste croissanter… helt veganska!

À la Lo är ett veganskt café på Birger Jarlsgatan 77 i Stockholm. Här serveras croissanter, fattiga riddare, klassiska kakor, enkel lunch och drycker. Och glöm inte brunchen på helgerna! Följ dem på Facebook @alalocafe och Instagram @cafealalo. www.alalo.se.

À la Lo är ett litet ställe med en ganska liten meny, men allt är som små juveler av perfektion man aldrig kan tröttna på. Drömrulltårta, banankaka, frozen yoghurt. Enkelt, ödmjukt och så fruktansvärt gott att både veganer och allätare mer än gärna köar för att få smaka. Du kan ta en enkel fika, en härlig lunch eller lyxa till det med brunch på helgerna. En snabb take away eller långfika, allt är värt ett besök.
– Vår meny är blandad med inslag från olika matkulturer. Vi tycker om att mixa modernt och traditionellt, svenskt och internationellt. Vi inspireras så klart mycket av andra ställen, kokböcker, personer o.s.v. men gör sedan om allt “à la Lo”, som ju betyder “på Los sätt”.

Stället drivs av Annika och Lovisa, mor och dotter, som länge hade drömt om att öppna ett ställe tillsammans.
– À la Lo är en mash-up av allt vi älskar och önskar av ett café. Här kan man njuta av en frukost i morgonsolen på vår uteservering, ta en snabb kaffe i baren, hänga med oss, mumsa på goda bakverk, äta lunch, äta storbrunch på helgen o.s.v. Vår utgångspunkt när vi startade var just oss själva och inte vad vi tror att andra vill ha eller vad som är trendigt. Det har gjort À la Lo till ett personligt café.

Croissanterna är ju fantastiska, berätta lite om dem?
– Vi båda älskar croissanter. Vi älskar hela grejen med dem: doften när de gräddas, hantverket bakom dem och att de så tydligt påminner oss om Frankrike. Det har kavlats många satser för att komma fram till det slutgiltiga receptet. Vi är inga bagare men väl hängivna croissantälskare. De kavlas för hand med bara en vanlig kavel som redskap. Därför skiljer sig varje croissant lite från den andra. Det tycker vi är charmigt. Vi önskar oss en kavlingsmaskin så att vi kan baka mer och snabbare, men just nu har vi tyvärr inte plats.

Ni är ju helt veganska, har ni fått några reaktioner på det?
– Vi ville att À la Lo skulle vara veganskt på samma sätt som vi är veganer – diskret och naturligt. Vi väljer växtbaserade varor men lagar precis det vi är sugna på. Vi är ett café som drivs av två veganer, inte ett vegancafé. Vi vill bli hyllade för vår goda mat och goda stämning och inte att folk ska säga att ”det var gott för att vara veganskt”. Vi vill få hit alla möjliga människor, gärna de som inte i vanliga fall går till veganställen och kanske är lite svårflörtade. Vi menar inte att lura folk, men vi tror att många inte ens märker att allt är veganskt.

Hur äter ni helst er croissant?
– (Lovisa) Jag äter helst min croissant nybakad, rakt upp och ned, som den är. Gärna i farten, i handen, promenerandes någonstans. Precis så åt jag säkert hundratals croissanter när jag bodde i Frankrike. Det bästa jag visste var att gå in på ett bageri precis när de öppnat på väg till jobbet och köpa två till och med. En stadig frukost.
– (Annika) Jag älskar en nybakad croissant med cream cheese och marmelad. Jag sitter gärna i solen i lugn och ro med en kopp gott bryggkaffe. Just så kan du ju faktiskt avnjuta din croissant hos oss om det är en solig morgon.