Det här är utan tvekan bland det godaste jag vet. Jag ääälskade chili cheese innan jag blev vegan och att få uppleva den frasiga friteringen, krämiga fyllningen med hetta från jalapenos igen var helt galen. Så brutalt gott och måste serveras med guacamole och salsa.

13 okt 2020

*I samarbete med GoVegan*
GoVegan har riktigt goda och smakrika alternativ för dig som gillar smaken av ost både på mackan eller i maten. Osten är utvecklad i tätt samarbete med veganer och är fria från palmolja, mjölk, gluten och soja. Ostarna är gjorda på kokosolja, innehåller B12 och kalcium och smälter fantastiskt i mat.

Ostarna finns att köpa på ICA, Coop, Citygross och Mathem.se.


Till de här chili cheesen måste osten vara antingen fint riven eller mixad. Jag mixade sönder osten i en matberedare. Detta för att det ska bli enklare att rulla bollar och för att osten ska smälta bäst under friteringen.

4 portioner NF

2 liter rapsolja till fritering

1 dl färskost, t ex havre- eller sojabaserad
0,5 dl crème fraîche, t ex soja- eller havrebaserad
150 g fint riven eller mixad ost, GoVegan
1-2 jalapeño, finhackade
salt

Frityrsmet
1 dl vetemjöl
ca 1,5 dl vatten

Panering
1 dl vetemjöl
2 dl pankoströbröd

Till servering
guacamole
salsa

1. Blanda ihop färskost, crème fraîche, riven ost, jalapeño och salt i en skål.
2. Rulla smeten till runda bollar, inte allt för stora.
3. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull.
4. Vispa ihop vetemjöl och vatten i en djup tallrik. Det ska bli en inte allt för tunn smet.
5. Häll ut vetemjöl på en tallrik och pankoströbröd på en annan.
6. Rulla bollarna först i mjölet, sedan i frityrsmeten och till sist i pankoströbrödet.
7. Droppa ner några åt gången i den heta oljan och fritera i några minuter tills de har fått fint med färg.
8. Ta upp bollarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta.
9. Servera med guacamole och salsa.