En svensk variant av klassiska sega och söta italienska mandelkakor, gjorda med mandelmassa.

Annons
29 jan 2021

Ger 18 stycken av- långa amaretti eller 10 stycken ”nypta” kakor. Provbaka gärna en kaka för att se till att du har rätt mängd aquafaba. Flyter de ut för mycket tillsätter du lite mandelmassa och är de för fasta tillsätter du lite mer aquafaba.

Det här receptet är skapat av Karolina Tegelaar. I hennes bok Vegansk bakning finns även ett med egenmald mandel som är magiska de också.

18 st

75 g mandel
200 g mandelmassa
3⁄4 dl strösocker
1 msk aquafaba (kikärtsspad)
1 citron, rivet skal
ca 2 dl florsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mal eller mixa mandeln grovt.
3. Arbeta ihop mandelmassa, strösock- er och aquafaba i en skål. Det är lättast att använda händerna. Är mandelmas- san kyld blir det enklast om du river den först. Tillsätt den malda mandeln och det rivna citronskalet.
4. Dela degen i 18 bitar för avlånga och 10 bitar för runda/”nypta” kakor. Gör 18 rullar på ungefär 4-5 centimeter eller 10 runda bollar. Rulla i florsocker.
5. De runda bollarna nyps i toppen med tre fingrar för sin speciella form. Placera kakorna på en plåt med bak- plåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Gör du de större ”nypta” kakorna gräddas de i 15-17 minuter.
6. Amarettin ska ha fått en fin ljust gyllene färg när de är färdiggräddade.

Relaterade artiklar